Calendar ortodox 2023, 13 martie. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului este prăznuită la data de 13 martie în Calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului este cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 13 martie.

Sfântul Nechifor Patriarhul Constantinopolului (foto: doxologia.ro)
Sfântul Nechifor Patriarhul Constantinopolului (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 13 martie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Nechifor Patriarhul Constantinopolului a fost alungat din scaunul său de urâtul împărat Leon Armeanul (813-820), care căzuse în erezia iconoclastă. Chiar dacă Sfântul Sinod al VIII-lea stabilise cinstirea icoanelor și aruncase anatema asupra ereticilor la 787, nu a trecut mult timp și diavolul și-a ridicat din nou capul. Marele arhiereu al lui Dumnezeu, Sfântul Nechifor, a fost exilat în insula Proconis unde a petrecut 13 ani.

În drumul să cu corabia pe lângă țărmul unde sfântul Teofan Mărturisitorul își avea mănăstirea acesta a văzut cu mintea că trecea patriarhul și a cerut cărbuni aprinși, a pus tămâie și a aprins lumânarea, iar când ucenicii l-au întrebat la cine se roagă a răspuns: Trece sfințitul patriarh Nechifor surghinuit pentru dreapta lui credință și pentru el am aprins lumânarea să-i dăm cinstea cuvenită. Iar Nechifor a văzut și el același duh și a îngenunchiat pe corabia lui și s-a închinat dând binecuvântare iar însoțitorii lui l-au întrebat pe cine binecuvântează, iar el a răspuns: Uite, Teofan Mărturisitorul din locul sfânt unde se nevoiește s-a închinat nouă a ars tămâie și a aprins lumânare pentru noi. Pe el l-am binecuvântat pentru că în curând va pătimi alături de noi, ceea ce s-a și întâmplat.

După ce a pierit cu sunet Leon Armeanul și după el Mihail Valvos (820-829), și fiul lui Teofil (829-842), după ce dreptcredincioasa împărăteasă Teodora a luat tronul împreună cu fiul ei, au pus patriarh pe Metodie care a întors împărăția la buna credință. Patriarhul Metodie a rugat-o pe împărăteasa Teodora să-i îngăduie a aduce moaștele sfântului patriarh Nechifor acasă așa cum și evreii au adus acasă moaștele lui Iosif din Egipt. Când patriarhul Metodie împreună cu suita de preoți și călugări au ajuns la biserica lui Sfântului Mucenic Teodor au găsit trupul întreg cu totul, fără urmă de putrezire și răspândim mireasmă plăcut mirositoare deși trecuseră 19 ani de la punerea în mormânt.

Preasfințitul Metodie a ridicat de la pământ moaștele sfântului, le-a pus în racla cea nouă și cu cântări de psalmi și rugăciuni de slavă lui Dumnezeu le-au dus pe corabie și repede au ajuns în cetatea împărătească.

Au făcut slujbă mare în biserica Sfânta Sofia acolo de unde a fost alungat apoi au dus cinstitul trup în biserica tuturor apostolilor unde le-au pus cu cinste. 

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 4

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nichifor, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului

 Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Ceata patriarhilor, cu laude și cu cântări, cinstește sfințită pomenirea ta, Sfinte Părinte Nichifor. Că la pristăvirea ta a primit sufletul tău, mărite. Pentru aceasta, Cinstita Biserică, mărindu-te pe tine, laudă pe Hristos Împăratul, pe Cel Ce Singur este Iubitor de oameni.

La 13 martie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici African, Publiu și Terentiu;
  • Sfântul Aviv din Ermupolis;
  • Sfânta Muceniță Cristina din Persia;
  • Sfântul Sfințit Mucenic Publiu, episcopul Atenei.
  • Sfânta Ipomoni

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net