Calendar ortodox 2023, 17 martie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu

Ultima actualizare:

Sfântul Cuvios Alexie este prăznuit la data de 17 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Alexie este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 17 martie.

Sfântul Cuvios Alexie (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Alexie (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 17 martie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu

În vremea împăraților creștini Arcadie (395-408) și Onorie (395-423) trăia în Roma un nobil înstărit ce purta numele de Eufimian. El avea 3.000 de de slugi și se îmbrăca numai în mătase și în aur. El ducea o viață cinstită făcând mult bine, hrănea pe săraci, pe văduve, pe străini și avea grijă de bolnavi.

Soția lui, Aglaida, era femeie credincioasă, cu frică de Dumnezeu, milostivă și îndurătoare dar nu era roditoare. Se ruga la Dumnezeu zi și noapte să-i dăruiască și ei un prunc și Dumnezeu și-a amintit de ea și pântecele ei a prins rod și l-a născut pe Alexie. A fost bucurie mare acum în familia împlinită. Cel mic primea tot ce dorea și la șase ani a fost dat la învățătură, la gramatică, retorică și cărțile bisericești. Cel mai mult i-a plăcut Dumnezeiasca Scriptură. Când Alexie a ajuns la vârsta cuvenită căsătoriei Eufimian a zis să-i găsească soață și să-i facă nuntă lucru ce a bucurat-o foarte pe Aglaida mama sa. L-au logodit cu o fecioară de neam împărătesc i-au cununat în biserica sfântului Bonifaciu și au făcut nuntă mare. În noaptea nunții Alexie a intrat în camera tinerei mirese, i-a dat inelul împachetat într-o eșarfă de purpură și i-a zis să le păzească.

Apoi s-a dus în altă cameră, s-a dezbrăcat de tot ce avea de preț, s-a îmbrăcat în haine sărăcăcioase și a plecat în port unde s-a îmbarcat pe o corabie ce mergea spre Laodiceea. A călătorit Alexie în Edesea unde a văzut chipul lui Hristos trimis de acesta în dar regelui Avgar, a dăruit tot ce avea și s-a așezat la cerșit în pridvorul bisericii Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, postind mereu hrănindu-se doar cu pâine și apă. Se împărtășa în fiecare duminică și împărțea tot ce primea cu alți săraci. Părinții lui când au aflat că a fugit, mult l-au căutat și nu au pregetat nici un efort de a afla unde este, au ajuns chiar la Edesa unde au dat milostenie săracului Alexie dar nu l-au recunoscut. A stat 18 ani la acea biserică până când un învățat s-a rugat la Maica Domnului să-i arate pe Omul lui Dumnezeu și a primit semn că săracul din pridvorul bisericii este omul pe care-l caută. Când a venit învățatul și i-a arătat cinstire multă toți au știut dar Alexie s-a speriat pentru că nu-i plăcea slava cea lumească și a lăsat tot și a fugit iar. A urcat pe o corabie pentru a merge în Ciciclia dar o furtună mare a îndreptat corabia la Roma. Alexie a văzut în asta un semn de la Dumnezeu și a mers și a cerut găzduire la tatăl său iar Eufimian auzit că este un străin sărac din străinătate și-a amintit de fiul pierdut și l-a primit. Eufimian îi trimitea mâncare iar Alexie o împărțea cu alți săraci, noaptea se ruga și duminica mergea la biserică. Slugile îl necăjeau mai mereu, îl loveau, îl trăgeau de păr sau aruncau cu lături și cu gunoaie în el sau îl batjocoreau în fel și chip, ar el nimic nu zicea ci pe toate cu mulțumire le primea.

El stătea sub fereastra miresei lui care rămăsese acolo să-l aștepte ne mai trebuindu-i alt soț. Alexie stătea noaptea și asculta jalea mamei lui și pe a soției lui dar dragostea de Dumnezeu pe care o avea biruia tristețea din sufletul lui. șaptesprezece ani a stat ca cerșetor în casa părinților săi și nimeni nu a știut cine este. Când a simțit că i se apropie moartea a scris pe o hârtie toată viața lui în amănunt, împreună cu taine pe care numai mama lui sau soața lui le știau și și-a cerut iertare pentru mâhnirea pe care le-o pricinuise. Apoi papa Inocențiu a primit vis să-l caute pe omul lui Dumnezeu și a dat sfoară în cetatea pentru a-l găsi. L-au căutat peste tot dar nicăieri nu l-au aflat. Apoi la sfânta Liturghie s-a auzit glas în altar că omul lui Dumnezeu își dă sufletul în casa lui Eufimian. Împăratul și Papa s-au minunat și l-au întrebat ce minune ascunde în casele sale. Acesta le-a răspuns că nu știe dar să meargă împreună să cerceteze și a mers cu alai împărătesc acasă. Când au ajuns, sluga care-i ducea mâncare lui Alexie l-a întrebat pe stăpânul său: “oare nu săracul de care am grijă este omul lui Dumnezeu, că tare se mai nevoiește”. Căutându-l l-au găsit mort, ținând hârtia strâns în mână.

Împăratul a dat ordin ca trupul să fie pus pe pat de cinste și el însuși a citit povestea vieții lui, și toți s-au cutremurat. Apoi a fost dus în mijlocul cetății și a grăit spre popor: Veniți să-l vedeți pe acela pe care credința noastră îl căuta. Mulți au venit și toți cei care se atingeau de el se vindecau. O săptămână s-au perindat pe la el și tot poporul voia să-l atingă. Apoi i-a făcut împăratul raclă de marmură împodobită cu aur și smarald, iar când i-au așezat trupul înăuntru îndată s-a umplut de mir plăcut mirositor, iar toți cei ce se ungeau cu acel mir se vindecau de orice neputință aveau. 

Troparul Sfântului Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu

 Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Alexie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Preacinstita prăznuire a Preafericitului Alexie săvârșind astăzi, cu dreapta credință să-l lăudăm, zicând: bucură-te, podoaba cea desfătată a cuvioșilor!

Glasul 2 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Casa părinților tăi ca pe o casă străină socotind-o, ai rămas lângă ea, în chipul sărăciei; iar după mutarea din viață, cununa măririi primind, te-ai arătat minunat îngerilor din cer și bucurie oamenilor pe pământ, Sfinte Părinte Alexie, omule al lui Dumnezeu.

La 17 martie  în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Pavel;
  • Sfântul Cuvios Teostirict Marturisitorul;
  • Sfântul Mucenic Marin;
  • Sfântul Patrick, episcopul și luminatorul Irlandei (383-461).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net