Calendar ortodox 2023, 20 martie. Sfinții zilei. Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit

Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit sunt prăznuiți la data de 20 martie în Calendarul ortodox. Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 19 martie.

Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit (foto: doxologia.ro)
Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 19 martie. Sfinții zilei. Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit

În vremea împăraților Constantin și Irina (780-797), pe vremea când Ierusalimul era sub stăpânire musulmană, a început un război care pustia satele și cetățile din ținut. Toată lumea trăia cu frică, jaful și crima era deja un lucru obișnuit, iar orașul sfânt era păzit nu de armată ci de cetățenii lui.

Mănăstirea Sfântului Hariton fusese deja pustiită și împrăștiată și niciodată nu s-a mai refăcut ci a rămas pustie și părăsită. și călugării de la Mănăstirea cuviosului Sava, în vremea cuviosului Vasile trăiau cu frică și pe lângă nevoințele lor se alăturase și spaima dar nu voiau să părăsească locul deși ar fi putut găsi adăpost la Ierusalim.

Ei își puneau nădejdea în Hristos Dumnezeu și vremurile acelea tulburi trăiau îmbărbătându-se unul pe altul. De multe ori a fost păzită cetatea de barbari care voiau să o treacă prin foc și sabie dar așa cum dreptul Iova a fost pus la încercare la fel și mănăstirea sfântului Sava a fost lăsată pe mâinile barbarilor dar mai întâi le-a pregătit călugărilor cununi mucenicești. Când au venit barbarii unii monahi le-au ieșit în întâmpinare cu blândețe căutând pacea și arătându-le sărăcia, dar ticăloșii porniți pe jaf nu i-au crezut căci îi considerau înstăriți. Au atacat mănăstirea și au ucis 13 călugări, iar pe alții iau rănit, au spart ușile și au incendiat chiliile dar s-au speriat și au fugit înainte să incendieze biserica.

După un timp, chiar în săptămâna patimilor din acel an au venit tâlharii din nou asupra mănăstirii și e mulți i-au ucis în felurite moduri, unii decapitați, alții tăiați, spintecații pe din două, altora le-au tăiat mâinile și picioarele sau pe alții i-au ucis pur și simplu cu pietre.  Pe cei prinși în viață i-au chinuit în fel și chip ca să le arate vistieria bisericii, dar ei nu aveau ce să le dea.

Au scăpat doar câțiva ascunși prin crăpăturile munților care după ce a trecut urgia au adunat trupurile cuvioșilor părinți uciși în atât de multe feluri și au petrecut noaptea mântuitoarelor patimi în tânguire. Iar tâlharii ucigași au fost loviți de moarte neașteptată, fără de sabie, prin pustiu iar trupurile lor au fost mâncate de câini și fiare sălbatice în timp ce sufletele lor ticăloase s-au sălășuit în iad unde focul nu se stinge iar viermele nu doarme.  

Troparul Sfinților Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit

 Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Îndulcirea celor pământești și stricăcioase cu adevărat urând, preafericiților și luând asupra voastră viața cea sihăstrească, ați lepădat cele preafrumoase ale lumii și hrana cea vremelnică, pentru care v-ați învrednicit Împărăției celei Cerești, veselindu-vă împreună cu cetele mucenicilor și ale pustnicilor. Pentru aceasta, cinstind pomenirea voastră, cu osârdie strigăm către voi: izbăviți-ne pe noi din nevoi, părinților.

La 20 martie  în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuthbert;
  • Sfântul Cuviosului Nichita Marturisitorul, episcopul Apoloniadei;
  • Sfintele șapte femei din Aminsos: Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia și Teodosia;
  • Sfântul Mucenic Rodian;
  • Sfântul Achile;
  • Sfântul Lolion;
  • Sfântul Emanoil;
  • Sfântul Mucenic Miron Criteanul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net