Calendar ortodox 2023, 21 decembrie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia

Sfânta Muceniță Iuliana este prăznuită la data de 21 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Iuliana este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 21 decembrie. Zi de post.

Sfânta Muceniță Iuliana (foto: doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Iuliana (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 21 decembrie. Sfânta Muceniță Iuliana

În vremea când Imperiul Roman era condus de cei doi păgâni Dioclețian și Maximian în Bitinia trăia un om bogat și cinstit care se numea African și fiica lui preafrumoasă Iuliana. El a logodit pe fiica sa cu Elevsie, un membru al suitei împărătești, dar nu a stabilit exact și data nunții. Fecioara a auzit de propovăduirea Evangheliei și acest lucru i-a deschis ochii și a văzut cele nevăzute și a înțeles că unul este Dumnezeu adevărat și nu idolii cei fără de suflet la care se închinau ceia apropiați ei. 

Astfel, în taină, a început a cerceta dumnezeiasca scriere învățând legea cea nouă în ascuns față de cei ai casei care erau vrăjmași creștinilor și prieteni păgânilor. Doar mama ei care nu era credincioasă, nu avea nici o problemă cu creștinii și nici nu era prea zeloasă în a se închina idolilor păgâni. Astfel tânăra Iuliana, cu inima plină de dragostea lui Hristos și împătrită în dreapta credință a început să caute un mod de a scăpa de logodnicul găsit de tatăl ei, de a scăpa de promisiunea unirii cu un bărbat și să-și păstreze curată fecioria. Așa că s-a gândit să-i ceară logodnicului un lucru pe care-l credea imposibil: să obțină o dregătorie importantă, pe care acesta a obținut-o cu lingușeli și cadouri făcute împăratului Maximian. 

Văzând fecioara că nu poate să se ferească i-a cerut logodnicului să se creștineze dar parcă ar fi turnat gaz pe foc. Elevsie s-a mâniat foarte și s-a dus la African și împreună s-au aprins și mai tare împotriva Iulianei, iar African s-a dus acasă și reproșându-i decizia a rupt-o în bătaie, nu ca un tată ci mai degrabă ca un călău. După ce a obosit și a lăsat-o mai mult moartă decât vie a trimis-o eparhului Elevsie, logodnicul ei, să facă ce vrea cu ea, iar acesta s-a gândit să se folosească de funcția pe care o avea și să o judece ca pe orice creștin care refuză să jertfească la idoli. șase soldați au bătut-o aproape de au omorât-o iar mai apoi au spânzurat-o de păr o zi întreagă, i-au străpuns coastele cu țepușe de fier înroșite în foc i-au ars coapsele și subțiorile. Când era în temniță însuși diavolul a luat chip de înger și o ispitea să cedeze. 

A doua zi când au scos-o din temniță avea pielea curată fără nici o rană și parcă era neatinsă. Au aruncat-o într-un cuptor mare încins de vâlvătaia focului dar ea stătea în genunchi și se ruga iar căldura nu o deranja căci pe trupul ei se pogorâse îngerul Domnului și o proteja. Cuptorul a explodat și a omorât mulți călăi dar sfânta ia ieșit nevătămată dintre resturile fumegânde. Atunci văzând neputința chinuitorilor Elevsie a poruncit să fie ucisă cu sabia, iar Sfânta muceniță Iuliana a mers pre locul de execuție veselă și plină de bucurie așa cum merge mireasa la nuntă, ia trupul ei a fost luat de o credincioasă, Dofia, care i-a construit la Roma biserică în care a așezat sfintele moaște. 

Pe Elevsie l-a ajuns judecata domnului încât curând după aia corabia pe care se afla a naufragiat, el s-a salvat pe o insulă pustie unde în cele din urmă a fost mâncat de animalele sălbatice. 

Troparul Sfintei Mucenițe Iuliana din Nicomidia

Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Iuliana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Iuliana din Nicomidia

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu frumusețile fecioriei împodobindu-te, fecioară și cu cununa muceniciei acum încununându-te, Sfântă Muceniță Iuliana, dăruiești tămăduiri celor ce sunt în nevoi și boli și izbăvire celor ce se apropie de racla ta, din care Hristos, izvorăște Dumnezeiesc dar și viața cea veșnică.

La 21 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții 500 de mucenici din Nicomidia;
  • Sfintele 130 de femei din Nicomidia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net