Calendar ortodox 2023, 12 decembrie. Sfinții zilei. Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni

Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni este prăznuit la data de 12 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Spiridon episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 12 decembrie. Dezlegare la pește.

Sfântul Spiridon episcopul Trimitundei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Spiridon episcopul Trimitundei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 12 decembrie. Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni

Sfântul Spiridon episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni este de loc din insula Creta și de mic s-a arătat a fi smerit cu inima smerită și făcător de fapte bune. El a fost păstor la oi la fel ca regele David cu a cărui blândețe se asemăna. S-a căsătorit la vremea rânduită dar soția îi moare curând și el alege să slujească lui Hristos. 

Găzduia pe oricine era în nevoie și făcea multe fapte bune. Fusese înzestrat de Dumnezeu cu darul vindecării de boli grele, scotea duhurile din oameni numai cu cuvântul. Sfântul Spiridon a fost schingiuit și întemnițat în timpul persecuțiilor, iar mărturiile despre minunile lui sunt nenumărate așa încât tot ce se știe de despre sfântul Spiridon se știe din minunile pe care la-a făcut și după ce și-a pus sufletul în mâinile Domnului nostru Iisus Hristos a fost înmormântat cu cinste în biserica Sfinților Apostoli din Trimitunda și multe minuni se mai săvârșesc încă la mormântul lor. 

Cei care au în grijă racla cu moaștele sale mărturisesc că uneori trupul sfântului dispare pentru perioade scurte de timp și când reapare este cald și prăfuit. Papucii din raclă sunt schimbați cu regularitate, în fiecare an, la 12 decembrie, iar martorii spun că deseori aceștia sunt tociți și uzați exact cum ar fi fost folosiți. 

De aceea se spune că Sfântu Spiridon al Trimitundei este un sfânt călător care umblă în toată lumea pentru a îl vesti pe Hristos.

Troparul Sfântului Ierarh Spiridon

Glasul 1 

Soborului celui dintâi te-ai arătat apărător și de minuni făcător, de Dumnezeu purtătorule Sfinte Spiridon, părintele nostru. Pentru aceasta cu femeia cea moartă în groapă tu ai vorbit și șarpele în aur l-ai prefăcut. și când ai cântat sfintele rugăciuni, îngeri ai avut împreună cu tine slujind, preasfințite. Slavă Celui Ce te-a preamărit pe tine; Slavă Celui Ce te-a încununat; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Ierarh Spiridon 

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

De dragostea lui Hristos fiind rănit, preasfințite, mintea înălțându-ți-se de lumina vie a Duhului, ai dobândit încercarea cea lucrătoare, prin adânca-ți cugetare la cele înalte, insuflate de Dumnezeu și jertfelnic Dumnezeiesc făcându-te, cere pentru toți Dumnezeiasca iertare.

La 12 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Sinet;
  • Sfântul Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;
  • Sfinții Cuvioși Amonata și Antu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net