Calendar ortodox 2023, 2 decembrie. Sfinții zilei: Sfântul Proroc Avacum, Sfânta Muceniță Miropia

Sfântul Proroc Avacum și Sfânta Muceniță Miropia sunt prăznuiți la data de 2 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Proroc Avacum și Sfânta Muceniță Miropia sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 2 decembrie. Zi de post.

Sfântul Proroc Avacum. (miniatură bizantină, sec. al XIV-lea
Sfântul Proroc Avacum. (miniatură bizantină, sec. al XIV-lea

Calendar ortodox 2023, 2 decembrie. Sfântul Proroc Avacum

Sfântul Proroc Avacum era din neamul lui Simeon fiul lui Asafat și pentru că ducea o viață curată și cinstită, făcând multe fapte bune a primit de la Dumnezeu darul profeției. 

Prorocirile lui s-au împlinit când a vorbit despre căderea  Ierusalimului și luarea poporului în robie și despre pustiirea templului. A plâns și s-a jelit văzând mai dinainte ceea ce urma să se întâmple. A fugit din țară a pribegit în țări străine printre neamuri și s-a întors în țară după ce aceasta fusese invadată de Nabucodonosor, și a ajuta la seceriș. 

Într-o zi îngerul Domnului l-a luat pe sus și l-a dus cu tot cu provizii la Daniel care se afla în groapa cu lei din Babilon să-l hrănească apoi l-a dus înapoi în pământul iudaic. El a prorocit despre întoarcerea din exil a poporului evreu, l-a prorocit pe Iisus Hristos și Legea cea Nouă și încetarea Legii Vechi.  

 fCartea lui Avacum din Vechiul Testament are trei capitole iar profetul a murit cu doi ani înainte de întoarcerea iudeilor din robia babiloniană. 

Troparul Sfântului Prooroc Avacum 

Glasul al 2-lea

A proorocului Tău, Doamne, Avacumpomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Avacum

Glasul al 4-lea

Degrab ne întâmpină pe noi mai înainte până ce nu ne robim, când vrăjmașii Te hulesc pe Tine și ne îngrozesc pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru. Pierde cu Crucea Ta pe cei ce se luptă cu noi, ca să cunoască cât poate credința dreptmăritorilor creștini, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni. 

De Dumnezeu grăitorule Avacum, văzut-ai pe sfinții ucenici ca pe niște cai, tulburând vădit marea necunoștinței și înecând înșelăciunea cu dogmele dreptei cinstiri de Dumnezeu. Pentru aceasta ca pe un adevărat prooroc te lăudăm, cerându-ți a te ruga Domnului să ne miluiască pe noi.

Calendar ortodox 2023, 2 decembrie. Sfânta Muceniță Miropia

Sfânta Miropia s-a născut în Efes din părinți creștini și botezată în numele Sfintei Treimi. Ea mergea la mormântul Sfintei Ermonia, fiica Sfântului Apostol Filip, de unde lua mir plin de tămăduiri pe care-l dăruia neputiincioșilor. 

Când împăratul Deciu a început prigoana creștinilor Miropia a fost luată de mama ei și dusă în insula Hiului unde stăteau și se rugau lui Dumnezeu. Când guvernatorul a venit pe insulă a aflat că dregătorul orașului, Isidor, este creștin așa că l-a torturat și l-a chinuit încercând să-l facă să renunțe la Hristos. Fericitul Isidor a fost ucis cu sabia și aruncat într-o râpă ca să fie mâncat de animale și de păsări și a pus strajă ca nu care cumva să fie trupul furat și îngropat creștinește.  Miropia și slujnicele ei s-au strecurat și au luat trupul mucenicului l-au pus ascuns în loc tainic. 

Când guvernatorul a prins de veste s-a mâniat și a pus să fie pedepsiți străjerii. Când a văzut Sfânta Miropia că alții suferă pentru fapta sa a ieșit în față și a mărturisit că ea a luat trupul mucenicului. Guvernatorul  a poruncit să fie bătută apoi a fost târâtă de păr pe toate drumurile insulei și când era mai mult moartă decât vie a aruncat-o în temniță. La miezul nopții temnița s-a umplut de lumină și camera s-a umplut de îngeri și cu ei era Sfântul Isidor care i-a spus că vor fi împreună și va primi coroana. 

Când Sfânta și-a dat sufletul s-a umplut de un miros atât de frumos încât străjerii s-au minunat și s-au speriat. Creștinii au luat trupul sfintei și l-au îngropat cu cinste iar unul din străjeri a fugit la preot, s-a botezat și a primit coroana muceniciei când i-a venit vremea. 

La 2 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Cuvioși pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil;
  • Sfântul Solomon, arhiepiscopul Efesului;
  • Sfântul Aviv cel Nou;
  • Sfântul Cuvios Chiril Fileotul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net