Calendar ortodox 2023, 26 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Stelian

Sfântul Stelian este prăznuit la data de 26 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Stelian este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 26 noiembrie. Zi de post.

Sfântul Stelian (foto: doxologia.ro)
Sfântul Stelian (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 26 noiembrie. Sfântul Stelian

Sfântul Stelian a fost curat și plin de dragoste încă de când mama lui îl purta în pântece. S-a născut într-o familie bogată din Paflagonia, astăzi teritoriu al Turcei. El era singur la părinți pentru că ceilalți copii ai părinților săi s-au prăpădit imediat după naștere, doar Stelian rămânând în viață. A crescut ca orice copil, îndrumat către Dumnezeu de către părinții săi, iar când aceștia s-au mutat la Domnul  el și-a împărțit tot ce avea și a dăruit săracilor iar apoi s-a călugărit. Sfântul Stelian a făcut ascultare și a urmat îndrumările și învățăturile monahilor mai bătrâni. 

Starețul a vrut să-l înainteze în treapta preoției dar el nu se simțea suficient de merituos pentru asta și s-a mutat în pustie departe de lume, unde era hrănit de de un înger dumnezeiesc. Oamenii veneau la el pentru sfaturi duhovnicești și el se ruga pentru cei aflat la necaz sau boală. 

O molimă îngrozitoare a lovit țara și mureau în special pruncii iar părinții rămâneau în jale mare și fără copii, iar Sf Stelian amintindu-și de jalea și suferința părinților săi nu a putut rămâne nepăsător. Așa că el își deschide inima și se roagă lui Dumnezeu pentru îndepărtarea bolii și necazului. Dumnezeu îi ascultă rugăciunile, molima încetează și mulți copii sunt  scăpați de moarte. 

Acum toți știau căldura inimii sale și mulți veneau la el pentru puterea rugăciunilor lui și pentru a câștiga sănătate pentru pruncii lor. După ce a trecut la cele veșnice, oameni au venit în continuare la peștera în care sfântul a locuit și minunile nu au încetat. Trupul lui neputrezit și frumos mirositor a fost dus la biserica mănăstirii sale și avea aceeași putere vindecătoare ca atunci când sfântul era în viață. 

Rugăciune către Sfântul Cuvios Stelian

Cuvioase Parinte Stelian, sprijinitorul și călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupești biruind și împreună cu îngerii locuind, privești neîncetat mărirea cea gătită sfinților, de lumina cereasca umplân-du-te.

Acum, în mărirea cerească viețuind și înaintea împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioșii care cu îndrăzneală înalță rugăciuni și cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfințit și vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală, arată-te grabnic vindecător al suferințelor și al bolilor sufletești și trupești ale celor ce te lauda pe tine.

Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamarire a Sfintei Treimi, fă și din pustiul inimilor noastre țarina bine-placută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinței și să se înmulțească roadele sfințitoare ale faptelor bune; ocrotește cu rugăciunile tale familiile și pe copiii noștri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate și mântuire, ca prin tine și împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

La 26 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Alipie Stâlpnicul;
  • Sfântul Cuvios Nicon;
  • Sfântul Iona, arhiepiscopul Novgradului, făcătorul de minuni;
  • Sfântul Acachie din Scara;
  • Sfântul Cuvios Iacov Pustnicul;
  • Sfântul Cuvios Sil, episcopul Corintului din Persida;
  • Sfântul Mucenic Gheorghe Hiotul;
  • Cuviosul Varlaam, egumenul Pecerskăi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net