Calendar ortodox 2023, 15 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Paisie de la Neamț

Sfântul Paisie de la Neamț sau Sfântul Paisie Velicicovski este prăznuit la data de 15 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Paisie de la Neamț este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 15 noiembrie. Începutul postului Nașterii Domnului.

Sfântul Paisie de la Neamț (foto: doxologia.ro)
Sfântul Paisie de la Neamț (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 15 noiembrie. Sfântul Paisie de la Neamț

Sfântul Paisie s-a născut într-o familie de preoți din Poltava, Ucraina. La botez a primit numele de Petru după numele lui Petru Movilă al Kievului care se cinstește la 21 decembrie ziua în care s-a născut Paisie. Tatăl său a murit când micul Petru avea patru ani. 

Mama s-a la dat la școală, la școala Frăției din Kiev, căreia i se mai spune Academia Movileană. La 16 ani părăsește școala și familia și intră la mănăstire. După ce a rătăcit prin câteva schituri și mănăstiri ucrainene timp în care a devenit rasofor și a primit numele de Platon. Își părăsește țara și trece în Moldova unde găsește o viață monahală isihastă pe placul său. După multe nevoințe și o smerenie profundă părinții din Moldova ar fi vrut să-l hirotonească. El prinzând de veste și neconsiderându-se vrednic, a plecat la sfântul munte Athos. Nu a găsit o mănăstire la care să se potrivească dar s-a nevoit în pustie singur și cu multă osteneală și lipsuri. 

L-a Sfântul Munte l-a găsit starețul Vasile de la Poiana Mărului care după câteva zile petrecute le el în chilie l-a convins să se călugărească și i-a dat numele de Paisie. După 17 ani în Sfântul Munte Paisie a venit în Moldova, stareț la mănăstirea Dragomirna. Constantin Moruzzi  i-a făcut cadou Mănăstirea de la Neamț și obștea mănăstirii a ajuns la 700 de călugări! În 1791 arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov l-a făcut arhimandrit și în anul 1794 a trecut la cele veșnice. A fost îngropat în biserica mare a Mănăstirii Neamț.

Troparul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

Apărătorule al dreptei credințe și lauda monahilor, Cuvioase Părinte Paisie, din pruncie iubind pe Hristos, ca un alt Avraam ai părăsit patria ta, în Muntele Athosului nevoindu-te; și, adunând ceată de ucenici, te-ai așezat în țara Moldovei cea binecuvântată și Mănăstirea Neamțului rai pământesc ai făcut-o. Pentru aceasta, împreună cu îngerii, nu înceta a te ruga lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

Pe Cuviosul Paisie de la Neamț, vasul cel ales al Duhului Sfânt, pe părintele Filocaliei românești și dascălul cel cu mulți ucenici, care a hrănit pe toți cu învățăturile Sfintelor Evanghelii, înnoind multe mănăstiri, să-l lăudăm astăzi după cuviință, cântându-i împreună cu cetele cerești: Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, lauda Moldovei și cununa Cuvioșilor!

La 15 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici și Mărturisitori Gurie, Samona și Aviv;
  • Sfântul Cuvios Chintian, episcopul Seleuciei;
  • Binecredincioșii împărați Iustin și Teodora;
  • Sfinții Mucenici Elpidie, Marcel, Eustohie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Peștele este vedeta mesei jpeg
image
image
image
image
image
image
statui insula pastelui shutterstock 171875450 jpg
legs 1867769 1280 jpg
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
pyramids 2159286 1280 jpg
urs oreo furat dulciuri jpg
aeronava animawings jpeg
pestera vantului jpg
supermarket 949913 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net