Calendar ortodox 2023, 25 noiembrie. Sfinții zilei: Sfânta Muceniță Ecaterina

Sfânta Muceniță Ecaterina este prăznuită la data de 25 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Ecaterina este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 25 noiembrie. Dezlegare la pește.

Sfânta Muceniță Ecaterina (foto: doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Ecaterina (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 25 noiembrie. Sfânta Muceniță Ecaterina.

Sfânta Muceniță Ecaterina a fost fiica princepelui Constant din familia sfântului împărat Constantin cel Mare. A primit învățătură aleasă, avea cunoștințe despre lucrările lui Homer, Virgiliu, Aristotel, Platon dar și Asclipie, Hipocrat sau Galin. Mulți se minunau de înțelepciunea și educația ei și mulți nobili bogați și-ar fi dorit-o de soție. Doar mama ei era creștină pe ascuns deoarece în vremea aia era mare prigoană împotriva creștinilor la ordinul împăratului Maximin. 

Familia voia să o mărite dar ea iubea pe Hristos mai presus de orice bogăție lumească. Ca să nu mai refuze a cerut pentru pretendenți niște condiții aproape imposibile pentru un om să le împlinească. Mama ei a cerut ajutor la un duhovnic sfânt și bineplăcut de Dumnezeu și acesta auzind povestea a înțeles care-i mirele potrivit pentru ea așa că le-a spus: Eu cunosc un tânăr frumos fără seamăn, iar înțelepciunea lui aduce pe calea cea bună pe om și pe animale, e bogat de dă la toată lumea și cu cât dă mai mult cu atât se îmbogățește iar de neam este din neamul cel mai bun, negrăit, neajuns și neștiut. 

Ecaterina când a auzit s-a tulburat, crezând că vorbește despre un domn pământesc și a întrebat al cui fiu este. Iar bătrânul sfânt i-a răspuns: Acest tânăr nu are tată pe pământ, s-a născut printr-o taină mare, mai presus de fire și de înțelegerea noastră dintr-o fecioară de neam bun, preasfântă și preacurată vrednică de a purta în pântece și de a da naștere unui asemenea fiu, ea acum este înălțată mai sus de ceruri și o cinstesc toți îngerii și i se închină ca unei împărătese. Bătrânul i-a dat o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul. Noaptea Sfânta Ecaterina a adormit cu icoana în brațe și a visat cum Iisus nu o dorea de mireasă pentru că era neagră și întunecată ea s-a mirat și a întrebat ce să facă să fie acceptată și Iisus i-a răspuns că bătrânul care i-a dat icoana o va învăța cele de trebuință.

Ea a mers la bătrân care a învățat-o tot ce știa despre creștinism, facerea luminii și până la întruparea lui Hristos Dumnezeu din fecioară, despre lucrarea lui Hristos pe pământ și răstignire și înviere, apoi Sfânta Ecaterina a primit Sfântul Botez. Noaptea următoare Ecaterina a avut vedenie în care Iisus Hristos i-a dăruit un inel ca să-i fie mireasă și alt mire să nu primească. 

Împăratul Maxinian care slujea la idoli a chema-o la el după ce a aflat veste despre înțelepciunea și frumusețea ei. Ea a mers i s-a închinat după etichetă apoi l-a certat că se închină la niște idoli pe care chiar și vechii filosofi îi disprețuiau. 

Împăratul s-a mâniat și de teamă să nu fie dovedit de înțelepciunea ei a chemat mulți filosofi și înțelepți din împărăție pentru a se măsura cu ea. După ce au discutat mult și bine 150 dintre filosofi au înțeles adevărul și au trecut la creștinism, dar împăratul s-a mâniat tare pentru aceasta și i-a martirizat.

Mulți înțelepți a dovedit Sfânta Ecaterina și când nu a mai avut pe cine aduce împăratul s-a mâniat foarte tare așa că a poruncit să fie bătută, chinuită și aruncată în temniță dar chiar Augusta, soția împăratului a auzit și a a crezut. A crezut atât de mult încât i-a mărturisit soțului ei și i-a luat apărarea Sfintei Ecaterina. Împăratul era atât de orbit încât a pus la cazne chiar pe soția lui și a torturat-o și a  omorât-o. Apoi s-a năpustit din nou asupra Ecaterinei, a rupt-o în bucăți i-a umplut trupul feciorelnic numai de răni și ea multe chinuri a îndurat dar de Hristos nu s-a lepădat. 

În cele din urmă împăratul i-a tăiat capul dar din rană a curs lapte, nu sânge, iar credincioșii prezenți au văzut cum sfintele sale moaște le-a luat niște îngeri și le-a dus în muntele Sinai. 

Troparul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

Glasul al 4-lea 

Cu înțelepciunea ca și cu razele soarelui ai luminat pe filosofii păgâni și ca o lună prealuminoasă, care strălucea în noaptea necredinței, întunericul l-ai gonit; iar pe împărăteasa o ai încredințat, dimpreună și pe prigonitorul l-ai mustrat, de Dumnezeu chemată, fericită Ecaterino! Cu bucurie ai alergat la cămara cea cerească, către Hristos, Mirele cel preafrumos, și de la Dânsul te-ai încununat cu cunună împărătească, înaintea Căruia împreună cu îngerii stând, roagă-te pentru noi, cei ce cinstim sfântă pomenirea ta.

Condacul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Ceată cinstită ridicați acum Dumnezeiește, iubitorilor de mucenici, cinstind pe Preaînțeleapta Ecaterina. Că aceasta în locul luptei pe Hristos a propovăduit și pe balaurul l-a zdrobit, cunoștința ritorilor rușinând.

Glasul al 8-lea 

Ceată cinstită ridicați acum dumnezeiește, iubitorilor de mucenici cinstind pe preaînțeleapta Ecaterina. Că aceasta în priveliște pe Hristos L-a propovăduit și pe balaurul l-a zdrobit, cunoștința ritorilor defăimând.

La 25 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții 150 de retori ce au crezut în Hristos datorită Sfintei Ecaterina;
  • Sfântul Porfirie Stratilatul împreună cu 200 de ostași;
  • Sfântul Cuvios Petru Sihastrul și a 670 de sfinți mucenici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net