Calendar ortodox 2023, 12 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Atanasie Todoran

Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit la data de 12 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Atanasie Todoran este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 12 noiembrie. 

Sfântul Atanasie Todoran (foto: doxologia.ro)
Sfântul Atanasie Todoran (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 12 noiembrie. Sfântul Atanasie Todoran

În zilele 22-24 octombrie 2017, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfinților Martiri și Mărturisitori Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu și trecerea lor în rândul sfinților cu zi de pomenire 12 noiembrie. Proclamarea oficială a lor ca sfinți a avut loc la 11 mai 2008.

Sfântul Atanasie Todoran a văzut lumina zile în satul Bichigiu, în Valea Salautei într-o familie de țărani liberi. În vremea când slujea în armata Imperiului Habsburgic, undeva lângă Viena, pentru că și-a pierdut răbdarea în așteptarea liberării, a dezertat și s-a refugiat în Maramureș, în Munții Țiblului și în Țara Chioarului. În cele din urmă a fost prins de oamenii împărăției și a fost închis în Bistrița, în Turnul Dogarilor. Pentru că fiul i s-a îmbolnăvit rău și în cele din urmă a murit, el s-a împotrivit spovedirii și împărtășirii lui cu azimă de către preotul unit, pentru că preotul ortodox fusese alungat de împărăție. 

După ce a murit, și-a îngropat fiul în ritul credinței strămoșești. În anii 1761 și 1762 a făcut parte din delegația fruntașilor români care a negociat la Viena, cu autoritățile ca românii să aibă dreptul de a se încorpora în regimentele de grăniceri fără a mai fi obligați să renunțe la credința strămoșească. Cu toate că li s-a promis una, năsăudenii vedeau cum cei care erau înregimentați erau forțați să treacă la catolicism. 

În data de 10 mai 1763, la înființarea regimentului de grăniceri a venit de la Viena însăși generalul Bukov, călăul mănăstirilor ortodoxe din Transilvania. La 104 ani “Moș“ Tănase Todoran a ieșit călare în fața grănicerilor, le-a ținut tinerilor recruți o lecție de patriotism, le-a explicat de trădarea împărătesei printre altele le-a spus: "De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!... și apoi așa nu vom purta armele, ca sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!". și toți grănicerii de neam românesc au lepădat armele și au trecut de partea bătrânului. 

Împărăția nu putea trece cu vederea așa ceva și s-a făcut o anchetă pentru ca vinovații să fie găsiți și pedepsiți. La data de 12 noiembrie 1763 pe platoul unde grănicerii au lepădat armele în luna mai, Sfântul Atanasie Todoran a fost frânt cu roata "pentru ca i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc...". Împreună cu el au mai fost spânzurați “pentru aceeași vină” Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra si Vasile Oichi din Telciu. Alte 19 persoane au fost bătute cu vergi, unii au rămas betegi și chiar au murit în urma bătăii primite. 

Doină de jale pentru Sfântul Atanasie Todoran, rămasă în folclorul năsăudean

«Nu vă dați feciori cătane / Că-ți purta păduci cu coarne / Asta v-o spune de un an / Moșul vostru Todoran / În pământ de m-or băga / Nu mă las de legea mea Asta-i legea lui Hristos / Sloboziți puștile jos…»

Troparul Sfântului Martir Atanasie Todoran,

Glasul 1

Luptător pentru credință și neam, biruitor al potrivnicilor lui Hristos și apărător neînfricat al Ortodoxiei, ai odrăslit în țara Năsăudului, primind cu bărbăție moarte de martir. Pentru aceasta, nimicind amăgirile asupritorilor, ai câștigat cununa cea neveștejită a sfințeniei. Fericite Atanasie, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să miluiască și să mântuiască sufletele noastre.

Condacul  Sfântului Martir Atanasie Todoran

Pe iubitorul de nevoințe, pe mărturisitorul Ortodoxiei, pe Sfântul Atanasie, bărbatul preaînțelept și împlinitorul bunelor rânduieli ale Bisericii lui Hristos, să-l cinstim și să-l lăudăm după cuviință că, vrednic fiind de mărirea lui Dumnezeu, prin moartea sa pe roată i-a biruit pe prigonitori. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Atanasie, martirul cel neînfricat și apărătorul dreptei credințe!

La 12 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei;
  • Sfântul Cuvios Nil Pustnicul;
  • Sfântul Cuvios Martin de Tours, făcătorul de minuni, episcopul Franței;
  • Sfântul Prooroc Ahia;
  • Sfântul Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;
  • Sfinții Mucenici Antonie și cei împreună cu dânsul Zevina, Ghermanos, Nichifor și Marato, fecioara;
  • Sfântul Mucenic Arsachie;
  • Sfântului Leon, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântului Mucenic Sava Nigdeli;
  • Sfântului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net