Calendar ortodox 2023, 22 mai. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Vasilisc

Sfântul Mucenic Vasilisc este prăznuit la data de 22 mai în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Vasilisc este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 22 mai.

Sfântul Mucenic Vasilisc (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Vasilisc (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 22 mai. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Vasilisc

Sfântul Mucenic Vasilisc a suferit alături de Eutropiu și Cleonic și era nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. Ei toți au primit coroana muceniciei în timpul împăratului Maxențiu (286-305), dar Vasilisc a supraviețuit mai mult decât Sfinții Eutropiu și Cleonic. Una din torturile la care a fost supus Vasilisc a fost să fie înlănțuit cu fiare grele iar în picioare i s-au pus încălțări de aramă și a fost plimbat așa prin toată țara. Dar în loc să-i frângă lui credința, mulți oameni vedeau credința lui și înțelegeau că e adevărată și în secret treceau la creștinism.

Soldații care-l torturau nu înțelegeau de unde are atâta putere. Odată când se afla în satul Dacozaria și oamenii se strânseseră și-l priveau cu multă milă, sfântul s-a rugat la Dumnezeu și sub ochii tuturor încălțările s-au topit ca ceara, lanțurile au căzut, stejarul uscat sub care s-a întâmplat minunea a înfrunzit iar din pământul înroșit de sângele sfântului mucenic a izvorât apă. Când l-au dus în templul lui Apolo pentru a-l forța să aducă jertfă el a refuzat și a cerut ajutorul lui Dumnezeu.

Atunci a venit un cutremur, idolul s-a prăbușit și s-a sfărâmat, templul s-a dărâmat, toți cei prezenți fugind afară speriați. Guvernatorul a poruncit atunci ca Vasilisc să fie ucis cu sabia iar creștinii prezenți dau mărturie cum că au văzut alți sfinți venind și și au luat sufletul mucenicului și ducându-l înaintea lui Hristos. Ei au cumpărat în taină de la călău trupul și l-au îngropat pe un câmp arat. În trei zile câmpul a ajuns la rod iar în locul unde era îngropat sfintele moaște a apărut un izvor de apă tămăduitoare la care se vindecă de suferințele lor toți ce cei gustă din ea. 

Când guvernatorul Agripa a fost cuprins de duh necurat a început să-l caute pe Vasilisc pentru a se vindeca, dar nimeni nu îndrăznea să-i spună adevărul. În cele din urmă a găsit țărână îmbibată cu sânge la locul unde a fost ucis și a scăpat îndată de duhul necurat, și a crezut în Hristos.

Troparul Sfântului Mucenic Vasilisc

 Glasul al 3-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Vasilisc, întru nevoința sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Vasilisc

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Întru răbdare tare și ca un bărbat te-ai arătat și întru minuni prea minunat, arătat purtând înainte numele lui Hristos, ai rușinat pe chinuitor. Pentru aceasta te cinstim pe tine, Sfinte Vasilisc preacinstite, pururea strigând: Bucură-te frumusețea cea luminoasă a mucenicilor.

La 22 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea ecumenic, de la Constantinopol, din anul 381;
  • Sfântul Mucenic Marcel;
  • Sfântul Ioan Vladimir, cneazul Serbiei;
  • Sfântul Pavel din Peloponez;
  • Sfântul Mucenic Codru;
  • Sfânta Muceniță Sofia, doctorița;
  • Sfântul Mucenic Zaharia de la Prusa.
image
image
image
image
image
image
justin wood rata wrinkle jpg
stop foto unsplash jpg
geci iarna barbati jpg
man at supermarket jpg
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas jpg
printesa iraniana frumusete jpg
pensionar jpg
bebelus jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net