Calendar ortodox 2023, 23 martie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Nicon și cei 199 de mucenici ai lui

Sfântul Mucenic Nicon și cei 199 de mucenici ai lui sunt prăznuiți la data de 23 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Nicon și cei 199 de mucenici ai lui sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 23 martie. 

Sfântul Mucenic Nicon (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Nicon (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 23 martie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Nicon și cei 199 de mucenici ai lui

Sfântul Nicon s-a născut în Neapole din tată păgân și mamă creștină, el ajungând oștean în armata imperiului. Odată în timpul unei bătălii, când se afla la strâmtoare iar camarazii lui de arme cădeau pe capete și-a adus aminte de vorbele și învățăturile maicii lui, și-a făcut cruce și s-a rugat la Hristos Dumnezeu, și apoi cu un curaj nebănuit și o forță neobișnuită a început a ucide la vrăjmași până l-au dovedit pe dușman și l-a împrăștiat pentru că nimeni nu a mai putut să-i stea împotrivă.

După război s-a întors la maica sa, i-a cerut să-l ajute să devină creștin pentru că a simțit pe pielea lui puterea lui Hristos. Maica lui a murit, iar Nicon s-a retras din armată și a mers în Sicilia unde a găsit pe Teodosie episcopul Cizicului care l-a botezat  și l-a împărtășit cu preacuratele taine.  După botez a rămas în mănăstire unde a învățat din cărțile dumnezeiești la viața monahilor fiind cu mare băgare de seamă. El îi uimea pe toți cu chipul lui îngeresc, cu smerenia și blândețe lui, cu postul și înfrânarea și cum ședea el toată noaptea fără somn cântând psalmi.

Sfântul Teodosie a avut o viziune în care i se cerea să-l facă pe Nicon episcop după moartea lui și să-i încredințeze turma spre a o muta în partea de răsărit a insulei. Cei 190 de monahi i-au urmat toți lui Nicon după ce Teodosie a trecut la Domnul și a fost înmormântat cu cinste. Alți nouă militari care-i fuseseră camarazi de arme în armată au venit alături de el și i-a botezat cu Duh Sfânt, iar mai apoi i-a tuns la monahism cu toată rânduiala. Guvernatorul Chintian a prins pe Nicon și pe cei 199 de monahi care-i urmau și a încercat să-i întoarcă la păgânism. Toți cei 199 au murit tăiați de sabie dar au rămas cu credința nestrămutată iar pe Nicon l-a lăsat la urmă și i-a hărăzit torturi aparte. L-a pus pe pat de fier și a făcut focul sub el dar sfântul parcă era la odihnă. L-au legat de cai ca să- târască și să-l rupă de pietre dar caii au refuzat să plece oricât i-au îmboldit și –au bătut până i-au omorât dar ei nu s-au urnit ba chiar au grăit cu glas omenesc mărturisind că mor pentru Nicon.

Chintian l-a închis pe Sfântul Nicon într-o cutie de fier și l-a aruncat în prăpastie dar nu a pățit nimic. În cele din urmă l-a ucis cu sabia și l-a lăsat neîngropat, pradă fiarelor. Chintian a plecat să confiște averea Sfintei Mucenițe Agata pe care o ucisese îi când treceau cu barca un râu, caii s-au speriat l-au mușcat și l-au aruncat în râu unde s-a înecat. Un cioban a trecut pe la locul unde a fost ucis Sfântul Nicon și era posedat de duh rău iar când a ajuns lângă sfântul duhul a fost izgonit prin puterea sfântului strigând “Vai mie, Vai mie! Unde voi fugi din fața lui Nicon?”.

Păstorul de oi acum vindecat a povestit tuturor întâmplarea și a aflat episcopul cetății Mișinei care a luat clerul și călăuziți de cioban au găsit trupul multpătimit al sfântului mucenic.

Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Nicon și al celor 199 de ucenici ai lui

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Cuvios Mucenic Nicon și al celor 199 de ucenici ai lui

 Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

În chip cuviincios viețuind mai întâi, Sfinte Preacuvioase Părinte Nicon, ai adunat mai apoi ceată de supuși lui Dumnezeu, plini de dreaptă credință și pururea următori ție. și cu razele patimilor ca un soare purtător de lumină de la răsărit până la apus strălucind, ai împuținat înșelăciunea cu curgerea sângelui tău.

La 23 martie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Luca din Mitilini;
  • Sfântul Dometie;
  • Sfântul Cuvios Nicon, egumenul Manastirii Pecerska;
  • Sfântul Cuvios Gheorghe cel Nou, făcătorul de minuni, din Diipiu;
  • Sfântul Cuvios Luca, care a patimit în Mitilene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net