Calendar ortodox 2023, 26 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei

Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei este prăznuit la data de 26 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 26 ianuarie.

Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 26 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei

Sfântul Iosif cel Milostiv s-a născut în satul Răzălăi, ținutul Soroca, astăzi parte a Basarabiei și a primit la botez numele de Ioan. El era fiul preotului Anania Mihalache și a soției lui Teodosia. Tatăl său a murit când Ioan era încă un copil iar mama lui a intrat monahie. La 10 ani a fost luat de un unchi al său, ierodiaconul Teofilact și dus la mănăstirea Frumoasa și mai apoi la Mânăstirea Sfântul Spiridon din Iași unde se afla și un vestit spital iar cei doi se nevoiau ajutând și oferind alinare bolnavilor. Acolo fragedul Ioan a învățat ce este smerenia, ascultarea dar și slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor aflați în suferință.

Apoi cei doi s-au mutat la Mănăstirea Sfântul Samuil din Focșani, unde și acolo era un spital. Nu au stat mult și au mers la Buzău unde tânărul Ioan a fost tuns la monahism de către episcopul Chesarie al Buzăului și a primit numele de Iosif, după primul episcop al Argeșului. A fost hirotonit diacon și mers la școală la seminarul din Buzău și mai apoi la Academia Sf. Sava din București. A fost făcut episcop vicar al Mitropoliei Valahiei cu titlul de Iosif al Mirelor, după vrednicia faptelor sfântului Ierarh Nicolae. La 1873 este ales episcop al Argeșului și după numai doi ani Mitropolit al Moldovei. Iosif a încheiat construirea Catedralei Metropolitane din Iași în 1886 la a cărui sfințire a pietrei temelie fusese martor în 1826.

În 1889 a mutat moaștele Sfintei Parascheva de la Trei Ierarhi la noua Catedrală și a înlocuit vechea raclă de argint cu una nouă, după ce prima arsese complet într-un incendiu moaștele rămânând neatinse. Toată lumea îl cunoștea pe Iosif pentru sfințirea vieții și milostenia de care dădea dovadă. A avut grijă de săraci, de orfani, de văduve și a ajutat elevi.

A dăruit tot ce a avut ba chiar se și împrumuta pentru a nu rămâne dator față de săraci. Se ruga mult, citea mult și mânca puțin, își drămuia timpul dedicându-se îndeosebi celor sfinte. A fost mitropolit al Moldovei vreme de 27 de ani și s-a mutat la ceruri la 26 ianuarie 1902, iar poporul îl numea drept Iosif cel Milostiv.

A fost trecut în rândul sfinților în anul 2017.

Troparul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Glasul al 4-lea

Degrab ne întâmpina pe noi mai înainte pâna ce nu ne robim, când vrajmașii Te hulesc pe Tine si ne îngrozesc pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru. Pierde cu Crucea Ta pe cei ce se lupta cu noi, ca sa cunoască cât poate credința dreptmăritorilor creștini, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

Cu evlavie urmând milostivirii cerești, Moldovei te-ai arătat arhipăstor milostiv și plin de sfințenie; pentru aceasta, Sfinte Ierarhe, prin cuvânt și prin fapte chemând la mântuire turma ta, te bucuri acum cu toți drepții în cer, Părinte Iosif.

Condacul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

glasul al 8-lea, 

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Milostivirii lui Hristos urmând, Părinte, tuturor toate te-ai făcut, precum Apostolul, Ierarhe Iosif, cu milostivirea; deci în ceruri, fericite, odihnindu-te, te rogi pentru cei ce-ți cântă cu evlavie, zicând: Bucură-te, Sfinte Iosif, de Hristos înțelepțite!

La 26 ianuarie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Xenofont, soția sa, Maria și fiii lor Arcadie și Ioan;
  • Sfântul Cuvios Simeon cel Bătran;
  • Sfântul Cuvios Amona;
  • Sfinții Mucenici Anania, preotul, Petru, temnicerul și alți șapte ostași;
  • Sfântul Cuvios Gavriil și doi mucenici din Frigia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net