Calendar ortodox 2023, 26 mai. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Carp

Sfântul Apostol Carp este prăznuit la data de 26 mai în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Carp este cinstit între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 26 mai.

Sfântul Apostol Carp (foto: doxologia.ro)
Sfântul Apostol Carp (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 26 mai. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Carp

Sfântul Apostol Carp a fost ucenic și ajutor al sfântului Apostol Pavel, dar mai ales a fost principalul curier. El ducea epistolele concepute de Sfântul Pavel celor cărora le erau destinate.

După ce s-a nevoit mult timp pe drumurile imperiului și a suferit multe ispite a fost pus episcop de Veria dar a propovăduit cuvântul și la Crit. I-a fost gazdă sfântului Dionisie Aeropagitul iar Hristos i s-a arătat când se ruga pentru pedeapsa a doi păcătoși: “Mai bine bate-mă pe mine, căci sunt gata să mă răstignesc iarăși, pentru mântuirea omenească”. Ca arhiereu al cetății Veria, nu începe Sfânta Liturghie până nu primea semn din cer și  mulți iudei a întors la Hristos propovăduind Cuvântul, și pe toți îi învăța că Hristos cel Răstignit este Dumnezeu adevărat și Făcătorul tuturor.

A fost ucis de sălbăticie fără nici o milă de iudeii care nu numai că nu credeau în Hristos, dar îi și urau de moarte pe cei care o făceau. Sfântul apostol Carp și-a pus sufletul în mâinile Domnului iar moaștele sale au fost cinstite în cetate încă de la începuturi de către bărbații credincioși și cu frică de Dumnezeu.

Acolo, în fața raclei cu moaștele  Sfântului Apostol Carp, mulți credincioși și-au primit iertare de la Dumnezeu pentru păcatele lor și mulți și-au găsit vindecare pentru suferințe trupești și sufletești, într-u slava lui Hristos Dumnezeul nostru.

Troparul Sfântului Apostol Carp, unul din cei șaptezeci

 Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Carp, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Carp, unul din cei șaptezeci

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca pe o stea prealuminoasă câștigându-te Biserica pe tine, apostole Carp, cu darea cea multă a minunilor tale pururea se luminează; mântuiește pe cei ce cu credință cinstesc pomenirea ta.

 La 26 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Apostoli Tadeu și Alfeu, din cei 70 de apostoli;
  • Sfinții Mucenici Averchie și Elena;
  • Sfântul Mucenic Alexandru Tesaloniceanul.
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net