Calendar ortodox 2023, 26 martie. Sfinții zilei. Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel

Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel este prăznuit la data de 26 martie în Calendarul ortodox. Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel este sărbătorit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 26 martie. 

Sfântul Arhanghel Gabriel. Icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Arhanghel Gabriel. Icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2023, 26 martie. Sfinții zilei. Soborul Sfântului Arhanghel Gabriel

Soborul Sfântului Arhanghel a fost stabilit a doua zi după Bunavestire pentru a cinsti cu cântări de laudă pe bunul și cinstitul aducător de vești al lui Dumnezeu.

Sfânta Scriptură ne învață că arhanghelii, voievozii îngerilor, cei care stau înaintea lui Dumnezeu sunt în număr de șapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Selatiil, Gudiil și Varahil. Mihail este războinicul care-i învinge pe vrăjmași, Gabriel adică Gavriil este vestitorul tainelor lui Dumnezeu între oameni, Uriil este rază de foc luminător, Selatiil este rugător și-i îndeamnă pe oameni la rugăciune, Gudiil aduce slavă lui Dumnezeu și-i întărește pe oameni în lucrarea lor, iar Varahil este dătător de binecuvântare Dumnezeiască mijlocitor al facerilor de bine. Potrivit sfinților părinți, Arhanghelul Gabriel este cel ce a dus și vestea Sfinților părinți, Ioachim și Ana, că o vor naște pe Fecioara Maria dar și cel ce l-a însoțit pe Moise în pustiu atunci când a scris Cartea Facerii. 

Gabriel sau Gavriil înseamnă bărbat tare, bărbat Dumnezeu și se găsește deopotrivă în profețiile lui Isaia și cele ale lui Eremia și era cel mai de seamă dintre îngeri deoarece dacă la amăgirea Evei a venit cel mai de seamă înger al întunericului la fel și la Vestea cea Mare se cuvenea să vină cel mai de seamă dintre puterile cerești.

Acesta este motivul pentru care se cuvine ca toată lumea să-l cinstească pe acest voievod al îngerilor, cu evlavie închinăciune cucernică, cu cântare și cu rugăciune, pentru că a Bine Vestit Mântuirea a toată lumea, și astfel ne arătăm mulțumirea pentru marea facere de bine adusă umanității. 

Tropar la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil

 Glasul al 4-lea

Mare Voievod al Oștilor Cerești, rugămu-te pe tine, noi nevrednicii, ca prin rugăciunile tale să ne acoperi pe noi cu acoperământul aripilor măririi tale celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm: izbăvește-ne din nevoi, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus!

Condac la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Tu, Voievodule al Îngerilor, ești preamărit slujitor al Prealuminoasei, Cinstitei, Înfricoșătoarei și Atotfăcătoarei Treimi. Pentru aceasta, roagă-te acum neîncetat, mijlocitorule al nostru, ca să fim mântuiți din toate nevoile și chinurile. Ca să strigăm ție: Bucură-te, Acoperământul robilor tăi!

La 26 martie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Montanus preotul și soția lui Maxima;
  • Sfinții 26 de Mucenici care au pătimit în Goția;
  • Sfinții Mucenici Codrat, Teodosie, Emanuil și alți 40, din Răsărit;
  • Sfântul Preacuvios Ștefan Mărturisitorul, egumen al Mănăstirii Triglia, din Bitinia;
  • Sfântul Sfințit Mucenic Irineu din Srem;
  • Sfântul Cuvios Malhu;
  • Sfântul Cuvios Vasile cel Nou.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net