Calendar ortodox 2023, 27 decembrie. Sfinții zilei. Sfântul Arhidiacon Ștefan, a treia zi de Crăciun

Sfântul Arhidiacon Ștefan este prăznuit la data de 27 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Arhidiacon Ștefan este sfântul zilei, cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 27 decembrie. Harți.

Sfântul Arhidiacon Ștefan. Icoană de Sorin Vintzeanu
Sfântul Arhidiacon Ștefan. Icoană de Sorin Vintzeanu

Calendar ortodox 2023, 27 decembrie. Sfântul Arhidiacon ștefan

După împlinirea tainei mântuirii de către Domnul nostru Iisus Hristos, după Înălțare și Cincizecime, în vremea când diaspora evreiască începuse să între în conflict cu evreii din Ierusalim, sfinții apostoli au ales diaconi să le fie de ajutor în propovăduire, oameni de alt neam decât evreii pentru a se înțelege mai bine cu neamurile. Ștefan era oarecum rudă cu Saul, cel care se va numi Pavel, cel chemat mai târziu la credință, și pentru că era cel mai destoinic, arhidiacon a fost numit și făcea minuni multe în popor și vindecări. 

El întărea în credință pe credincioși și îi certa pe iudeii necredincioși arătându-le în scriptură că din invidie și pe nedrept l-au omorât pe Fiul lui Dumnezeu. El îl propovăduia în gura mare pe Iisus Hristos că este cel care s-a pogorât din ceruri pentru păcatele noastre, s-a întrupat din Maria Fecioara, a luat neputințele și bolile noastre și le-a purtat, pe orbi i-a făcut să vadă, pe bolnavi i-a vindecat și pe draci i-a izgonit.

Astfel, Ștefan propovăduia la o mare adunare a evreilor care trăiau în diaspora dar erau în pelerinaj la Ierusalim, vorbindu-le despre lumină și adevăr, ca un înger al lui Dumnezeu în mijlocul unei mulțimi ucigașe. Arhiereii îl acuzau de blasfemie răstălmăcindu-i vorbele și îmboldea mulțimea să se înfurie și poporul înrăutățit, îndemnat de cărturari și farisei își aprindeau inimile și scrâșneau din dinți asupra lui. Dar Sfântul Ștefan ignora toate semnele pentru că era cuprins de râvnă Dumnezeiască și pătruns de Duhul Sfânt iar când a ridicat ochii spre cer a văzut slava lui Dumnezeu supra sa și pe Domnul Iisus Hristos și tot ce și-a dorit a fost să meargă degrabă acolo, la El. Așa că nu a putut să tacă și adevărul țâșnea din gura lui nestăvilit iar iudeii cei răi învățați să-și ucidă prorocii nu puteau suferi vorbele așa că astupându-și urechile l-au scos din cetate și-au pus hainele la picioarele lui Saul pentru a fi mai liberi în mișcări și l-au ucis cu pietre. Sub ploaia de pietre ucigașe a mai apucat să se roage pentru sine și penru cei ce omorau: "Doamne, Iisuse, primește sufletul meu!" și "Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!"

Pentru că cei omorâți cu pietre nu puteau fi înmormântați alături de familie trupul lui Ștefan a fost lăsat pradă animalelor și păsărilor numai că nimeni nu s-a atins și el. După o zi, rabinul Gamaliel care a trecut la creștinism împreună cu fiul lui Avelvie, au luat sfintele moaște în taină și le-a îngropat cu cinste. După mulți ani, în 425 a avut loc un cutremur și pământul s-a crăpat iar de acolo ieșea un miros minunat. Moaștele au fost descoperite de preotul Lucian, trupul nu era putrezit iar martorii spun că urmele pietrelor străluceau ca stelele. La moaștele lui s-au petrecut multe minuni și vindecări, iar împărăteasa Evdochia, soția împăratului Teodosie cel Mic, s-a vindecat la locul unde Ștefan a fost ucis cu pietre.

Troparul Sfântului Apostol Întâiului Mucenic și Arhidiacon ștefan

Glasul al 4-lea

Încununatu-s-a creștetul tău cu diademă împărătească, pe urma luptelor pe care le-ai pătimit pentru Hristos Dumnezeu, luptătorule cel dintâi printre mucenici. Că vădind nebunia iudeilor, ai văzut pe Mântuitorul tău, de-a dreapta Tatălui. Pe Acela roagă-L totdeauna pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântul Apostol Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Stăpânul nostru, ieri a venit la noi cu Trup, iar astăzi sluga Lui a ieșit cu totul din trup; ieri Împăratul nostru S-a născut cu Trup, astăzi sluga cu pietre este ucisă; că pentru Dânsul se și sfârșește întâiul mucenic și Dumnezeiescul Ștefan.

La 27 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Teodor Mărturisitorul și fratele lui Cuviosul Teofan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net