Calendar ortodox 2023, 17 decembrie. Sfinții zilei. Sfântul Proroc Daniil și cei împreună cu el

Sfântul Proroc Daniil și cei împreună cu el Anania Azaria și Misail sunt prăznuiți la data de 17 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Proroc Daniil și cei împreună cu el Anania Azaria și Misail  sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 17 decembrie. Dezlegare la pește.

Sfântul Proroc Daniil. Icoană de Mihai Coman
Sfântul Proroc Daniil. Icoană de Mihai Coman

Calendar ortodox 2023, 17 decembrie. Sfântul Proroc Daniil

Daniil, care se traduce “Dumnezeu este judecătorul meu” este unul din cei mari proroci ai Vechiului Testament. Sfântul Proroc Daniil se trăgea din seminția lui Iuda, seminția regilor lui Israel. Era copil când împăratul Babilonului, Nabucodonosor, a cucerit Ierusalimul și l-a luat în robie pe regele Iudeii, Ioachim. Daniil a fost și el luat ostatic împreună cu Anania, Azaria și Misail. 

Daniil a fost binecuvântat de Dumnezeu cu darul înainte vederii și a demonstrat nevinovăția Suzanei și a salvat-o de judecata strâmbă a celor doi judecători bătrâni pentru ca să se împlinească profeția "Ieșit-a fărădelege în Babilon, din bătrânii judecători".

Mai apoi când Nabucodonosor i-a invitat la masă pe toți tinerii frumoși și învățați pentru a îi învăța limba dar Daniil împreună cu Anania, Azaria și Misail au refuzat bucatele împăratului și s-au hrănit numai cu semințe și apă dar l-au uimit cu înțelepciunea lor. 

Apoi Nabucodonosor a avut un vis dar pe care l-a uitat când s-a trezit dar i-a chemat pe toți înțelepții să-i amintească visul și să i-l și tâlcuiască. Doar lui Daniil i-a dezvăluit Dumnezeu visul cu uriașul cu cap de aur, piept și brațe de argint, pântecele și coapsele de aramă, pulpele de fier și picioarele de pământ. I-a tâlcuit că Nabucodonosor este capul urmat de brațele de argint care sunt mezii și perșii care vor avea un imperiu dar nu la fel de strălucit. 

Arama este Alexandru Macedon iar picioarele de fier sunt imperiul roman și grec care v-a stăpâni acele pământuri. Daniil a primit multă cinste dar curând împăratul și-a făcut un chip de aur uriaș și toți au fost chemați să se închine lui. Daniil, Anania, Azaria și Misail au refuzat și au fost aruncați în foc doar Daniil  a fost cruțat. Doar că cei trei nu au ars, nici măcar nu s-au pârlit și nici nu miroseau a fum deși stătuseră în văpaia focului, dar Dumnezeu fusese alături de ei și-i protejase. 

Împărații s-au schimbat dar Daniil a rămas și a prorocit și a tălmăcit multe vise care s-au îndeplinit întocmai. Când a arătat că Baal este doar idol și nu se poate asemui Dumnezeului celui viu mulți l-au vorbit de rău până ce l-au convins pe împăratul Darie să-l arunce în groapa cu lei, dar Dumnezeu a închis gura leilor și deși erau înfometați, nici un rău nu i-au făcut sfântului proroc iar Prorocul Avacum i-a gătit masă în Ierusalim iar îngerul domnului l-a adus pe Avacum și mâncare și a prânzit Daniil în mijlocul leilor, în groapă. 

Daniil a fost pus înapoi la cinstea la care era și îl sfătuia pe împărat iar cei care-l vorbiseră de rău au fost aruncați leilor care i-au mâncat pe loc. Când împăratul Cirus a eliberat pe evrei și i-a lăsat să se întoarcă acasă Daniil a rămas în Babilon și a devenit ocrotitorul emigranților și al exilaților. A fost ucis de împăratul Atic alături de prietenii săi Anania, Azaria și Misail, dar acesta a fost un tiran sângeros care a ucis și pe fratele său și pe sora sa pe care și-o luase de soție. Atic a mai domnit un an apoi a fost la rândul său ucis.

În sinaxar stă scris că Daniil, Anania, Azaria și Misail au înviat și ei odată cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos și mulți i-au văzut. 

Troparul Sfântului Proroc Daniel și al Sfinților trei Tineri: Anania, Azaria și Misail 

Glasul al 2-lea

Mari sunt faptele credinței; că în mijlocul izvorului văpăii, ca într-o apă de odihnă sfinții trei Tineri s-au bucurat și Proorocul Daniel păstor leilor ca unor oi s-a arătat. Pentru rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.

Condacul Sfântului Proroc Daniel

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Luminându-se cu duhul inima ta cea curată, vas de proorocie te-ai făcut; că ai văzut cele ce erau departe, ca și cum ar fi fost de față și pe lei i-ai îmblânzit, fiind aruncat în groapa lor. Pentru aceasta pe tine te cinstim, Proorocule, Fericite Daniel.

La 17 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Patermutie, Copri si Alexandru;
  • Cuviosul Dunale;
  • Sfântul Mucenic Iahu;
  • Sfântul Dionisie cel Nou din Zachint;
  • Sfântul Mucenic Nichita.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net