Calendar ortodox 2023, 3 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Proroc Maleahi, Sfântul Mucenic Gordie

Sfântul Proroc Maleahi, Sfântul Mucenic Gordie sunt prăznuiți la data de 3 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Proroc Maleahi, Sfântul Mucenic Gordie sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 3 ianuarie.

Sfântul Proroc Maleahi (doxologia.ro)
Sfântul Proroc Maleahi (doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 3 ianuarie. Sfântul Proroc Maleahi

Sfântul Proroc Maleahi era din seminția lui Zabulon și a profețit în timpul lui Ezdra, după întoarcerea din exilul Babilonian. A dus o viață curată și fără prihană și a fost înzestrat de către Duhul Sfânt cu darul prorociei. El a profețit despre venirea Mântuitorului, despre jertfa cea nouă și despre primenirea legii lui Moise și profeția lui a stat la baza hotărârii lui Irod de a ucide cei 14.000 de prunci mai mici de doi ani.

Numele său se traduce “înger” și era blând precum îngerul din ceruri care îi dezvăluia tainele lui Dumnezeu și îl învăța ce va să fie și cu care vorbea ca un prieten. Este ultimul dintre prorocii Vechiului Testament, a murit tânăr și a fost înmormântat alături de cei din neamul lui.

Troparul Sfântului Proroc Maleahi

Glasul al 2-lea Pomenirea prorocului Tău Maleahi prăznuind, Doamne, printr-însul Te rugăm, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfântului Proroc Maleahi

Glasul al 3-lea Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci. Mare Proorocule Maleahi, plin fiind de înțelepciunea Dumnezeiască, cea mai presus de înțelepciune, ai arătat, ca un prooroc, că Cel Ce din veac este Înțelepciunea lui Dumnezeu, are să petreacă cu toți cei de jos. Pentru aceasta te cinstim, săvârșind cu credință Dumnezeiasca ta pomenire.

Calendar ortodox 2023, 3 ianuarie. Sfântul Mucenic Gordie

Sfântul Mucenic Gordie era creștin, născut într-o familie cretină. A fost sutaș în armata imperială în vremea împăratului Liciniu, când acesta dezlănțuise prigoana împotriva creștinilor. Tot poporul era pus să se închine înaintea idolilor de piatră și de lemn iar cei care refuzau erau supuși la chinuiri iar toată agoniseala lor era confiscată. Casele creștinilor erau pustiite iar pustietățile se umpleau de cei izgoniți pentru credința în Hristos.

Cei care-l iubeau pe Dumnezeu pătimeau și se ascundeau iar diavolii dănțuiau înșelând pe toată lumea. Sfântul Gordie văzând întunericul care cuprinsese lumea, nebunia din cauza căreia fratele se scula împotriva fratelui și sluga se ridica împotriva stăpânului s-a retras în pustie într-o peșteră unde încerca să stea de vorbă cu Dumnezeu. Acolo i s-au descoperit sfinte taine păstrând vederea și auzul curate și având învățător pe Duhul sfânt.

La sărbătoarea închinată lui zeului Marte el s-a întors în cetate și fără teamă a început a-l propovădui pe Hristos. A fost prins și chinuit în fel și chip pentru a-l face să renunțe la credință dar el în timpul chinuirilor la care era supus cânta psalmi, ridica rugăciuni lui Dumnezeu ba chiar îi ruga pe chinuitori să-și facă treaba mai temeinic. Cei care-i vedeau suferința îl îndemnau plângând să renunțe la Hristos iar el le cerea să nu plângă pentru el ci pentru ce-i care-i prigonesc pe creștini că mai mare le va fi lor suferința. Când a fost să fie tăiat, în drum spre locul supliciului a binecuvântat pe toți cei pe care i-a întâlnit iar pe călăul care îl urma îl vedea ca pe un înger în mâinile căruia urma să-și pună sufletul.

Troparul Sfântului Mucenic Gordie

Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Gordie, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Gordie

Glasul al 2-lea

Să lăudăm cu toții pe Încununatul Mucenic Gordie, ostașul cel nebiruit în lupte și neînfrânt în încercări, care ne-a strălucit cu adevărat, de la răsărit, ca o stea mare, Dumnezeiască podoabă a mucenicilor lui Hristos.

La 3 ianuarie în calendarul ortodox 2023 mai este pomenit

  • Sfântul Cuvios Petru Stegarul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net