Calendar ortodox 2023, 5 martie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Conon din Isauria

Sfântul Mucenic Conon din Isauria este prăznuit la data de 5 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Conon din Isauria este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 5 martie. 

Sfântul Mucenic Conon din Isauria (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Conon din Isauria (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 5 martie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Conon din Isauria

Conon s-a născut în Isauria în timpul propovăduirilor apostolice iar părinții lui se numeau Nestor și Nada. Când a ajuns la vârsta maturității părinții lui au hotărât să-l căsătorească cu o fecioară frumoasă pe nume Ana. Înainte de nuntă lui Conon i s-a arătat sfântul Arhanghel Mihail, în chip de bărbat luminos, și l-a învățat tot ce trebuia să știe despre dreapta credință, a mers cu el la pârâu și l-a botezat în numele Sfintei Treimi. După ce arhanghelul l-a însemnat cu semnul crucii, Conon s-a umplut de Duh Sfânt.

În noaptea nunții, când a rămas singur cu mireasa a pus o lumânare sub un vas și a întrebat-o pe Ana: "Ce este mai bun, lumina sau întunericul?" Iar tânăra mireasă i-a răspuns: "Mai bună este lumina". Atunci prin gura lui Conon a început să grăiască Duhul Sfânt și să-i învețe despre viața curată, păzirea fecioriei și credința în Hristos, adevăratul Dumnezeu. Pentru că Ana era un om bun cu suflet mare cuvintele lui Conon au prins a înmuguri și împreună cu hotărât să trăiască în curăție precum un frate cu sora sa. Multe minuni a făcut Conon întrucât odată se zice că a dat viață unui idol care-l înfățișa pe zeul Apolo și acela a dat mărturie despre Hristos, iar cei care erau de față pe dată au crezut. Altădată o mulțime de duhuri rele s-au strâns împreună pentru a îl învinge și au tăbărât asupra lui, dar Conon cu rugăciunea la Hristos i-a legat pe toți și i-a pus la muncă, să sape pământul, să smulgă buruienile, să spargă lemne sau să meargă cu animalele la păscut și să le păzească de animalele sălbatice.

Alte duhuri rele, în număr de treizeci le-a poruncit să intre în niște vase de lut, pe care le-a sigilat cu semnul crucii și le-a îngropat la temelia casei. Când a început una din prigoanele asupra creștinilor o anume căpetenie pe nume Magdon l-a prins și a început a îl tortura. Dar oamenii au prins de veste și s-au răsculat iar acesta a fugit cu toți oamenii lui. L-au găsit pe Cocon plin de răni și de sânge și mare amărăciune a fost și își ungeau trupurile cu sângele lui pentru a se sfinți și îi sărutau rănile pentru a se vindeca. Doi ani a mai trăit Sfântul Cocon de la mucenicia sa și a trecut la Domnul.

Atunci au venit enoriași din toată țara și l-au îngropat lângă mireasa lui care și ea își păzise fecioria până la sfârșit și au vrut să zidească o biserică pe locul casei lui. Când au început să sape au găsit cele 30 de vase de lut sigilate și au crezut că au găsit o comoară. Când au spart primul vas a ieșit din el un duh înspăimântător care a întunecat cerul și vânt înfricoșător a început să bată.

Cu greu l-au îndepărtat cu rugăciuni aduse Sfântului Cocon iar celelalte 29 de vase sunt și astăzi îngropate la temelia bisericii sfântului Cocon.

Troparul Sfântului Mucenic Conon din Isauria

Glasul al 4-lea.

Mucenicul Tău, Doamne, Conon, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Conon din Isauria

Glasul al 3-lea

Cu curăție, ca un înger, viețuind pe pământ, încă de aici te-ai învrednicit a fi vorbitor cu îngerii, și pe părintele tău l-ai adus la cunoștința lui Hristos. și pătimind până la sânge, pe Hristos Dumnezeu L-ai mărturisit, Sfinte Mucenice Conon; roagă-te neîncetat lui Hristos, pentru noi toți.

La 5 martie  în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Conon, grădinarul;
  • Sfânta Muceniță Iraida;
  • Sfântul Cuvios Marcu Ascetul;
  • Sfântul Mucenic Evloghiu din Palestina;
  • Sfântul Mucenic Evlampiu;
  • Sfântul Mucenic Arhelau și 152 de mucenici;
  • Sfântul Mucenic Ioan Bulgarul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net