Calendar ortodox 2023, 6 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, este prăznuit la data de 6 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 6 aprilie. Zi de post.

Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului (foto: doxologia)
Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului (foto: doxologia)

Calendar ortodox 2023, 6 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Militinei  

Sfântul Ierarh Eutihie a fost fiul binecuvântat al ostașului Alexandru și al Sineziei, fiica preotului îmbunătățit Isihie, din Frigia. Primul semn l-a primit maica lui când Eutihie era încă în pântece și deși era noapte pântecele ei lumina cu lumină necreată și mare spaimă a tras neștiind ce să înțeleagă. După ce l-a născut bunicul lui l-a luat în grijă ca să-l educe și să-l învețe dreapta credință.

Când era copil în joacă tovarășii lui scrijeleau pe pereți ce dregătorii vor avea când vor fi mari iar Eleuhie a prorocit scriind “Eutihie patriarhul". La 12 ani a fost trimis la Constantinopol să învețe filosofia vechilor greci și sporind în înțelepciune a înțeles că acea filosofia de din afară caută bunătățile pământești punându-se în slujba poftelor și simțurilor trupești și nu aduce nici un rod duhovnicesc. Așa că a căuta înțelepciunea cea de sus, curată, pașnică, blândă, bineascultătoare, plină de milă și de rod bun. Mitropolitul cetății Amasia văzându-i bunătatea și îndrăgindu-l l-a hirotonisit diacon și mai apoi prezbiter când împlinise deja 30 de ani și a intrat și într-una din mănăstirile Amasiei unde a îmbrăcat haina monahală.

Când Iustinian cel Mare a chemat arhiereii la al V-lea Sinod Ecumenic mitropolitul Amasiei era bolnav șa că l-a rugat pe Euthie să-i reprezinte învățătura la sinod, având încredere în înțelepciunea lui. Cu bunătate, înțelepciune și temei scripturistic a arătat tuturor celor prezenți, inclusiv împăratului că se poate arunca anatema asupra ereticilor și după moartea lor. Pentru acesta toată lumea l-a cinstit și l-a lăudat. și pentru că atunci s-a întâmplat ca Patriarhul Mina ca să aibă o vedenie înainte de moarte în care i se arăta ca Eutihie să-l urmeze în scaun. Așa că toți cei prezenți au strigat: “Axios! Vrednic este!” Astfel, în al 40-lea an al vieții s-a împlinit profeția pe care singur a scrijelit-o pe zid în copilărie și Eutihie a ajuns Patriarh de Constantinopol.

A păstorit biserica lui Hristos vreme de 12 ani până când împăratul Iustinian a căzut în erezia monofizită, apropiindu-se de cei smintiți care credeau că trupul lui Hristos nu a fost trup adevărat de om adevărat, și astfel diavolul și-a băgat coada și a născut discordie între Patriarh și Împărat. Cum patriarhul Eutihie nu a putut accepta erezia împăratul l-a exilat în mănăstirea de unde venise și acolo a făcut minuni multe. A vindecat pe toți cei suferinzi care-i cereau ajutorul cu rugăciune și ulei sfințit. A alungat duhuri necurate din oameni și pe mulți i-a ajutat. Înainte să moară Iustinian împăratul a înțeles greșeala în care a căzut, s-a pocăit și a lăsat cu limbă de moarte ca Eutihie să fie întors în scaunul patriarhal. Astfel după 12 ani de surghiun s-a întors la Constantinopol pentru a fi Patriarh și a condus cu dreptate biserica încă patru ani și jumătate până la vârsta de 70 de ani când a trecut la cele sfinte.

A fost înmormântat în biserica Tuturor Apostolilor, în fața treptelor, acolo unde se află moaștele sfinților apostoli Andrei, Timotei și Luca.

Troparul Sfântului Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Eutihie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Glasul al 8-lea

Să lăudăm toți cu credință pe Dumnezeiescul Ierarh Eutihie și cu dragoste să-l fericim, ca pe un mare păstor și slujitor și preaînțelept învățător și izgonitor al eresurilor. Că se roagă Domnului pentru noi toți.

La 6 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium;
  • Sfinții o sută douăzeci de mucenici din Persida;
  • Sfânta Cuvioasă Platonida;
  • Sfinții doi Mucenici din Ascalon;
  • Sfântul Cuvios Grigore Sinaitul;
  • Sfântul Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net