Calendar ortodox 2023, 7 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul

Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Militinei, este prăznuit la data de 6 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Militinei, este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 5 aprilie. 

Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 7 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Militinei  

Cuviosul Părinte Gheorghe l-a iubit pe Hristos de mic așa că a îmbrățișat viața călugărească și a făcut numai fapte bune și a avut numai gânduri smerite. L-a mărturisit pe Hristos în vremea urâtului împărat Leon Isaurul și a îndurat prigoana și tortura celor ce urau sfintele icoane. A fost ridicat în scaunul de arhiereu în cetatea Militinei în timpul drepților împărați Constantin și Irina. Era milostiv hrănind pe cei înfometați și prin înfrânările la care s-a supus Dumnezeu Hristos i-a dat darul tămăduirii, vindecând boli incurabile și alungând duhuri necurate.  În vremea împăratului eretic Leon Armeanul a fost îndepărtat din scaunul arhieresc după semne care s-au arătat și în locul lui a fost pus episcop un eretic oarecare. A suferit prigoană și exil în Herson pentru că a luptat pentru ca sfintele icoane să fie cinstite, iar biserica lui Dumnezeu să rămână împodobită.

Sfântul Gheorghe a petrecut în surghiun tot restul vieții sale, făcând minuni cu darul lui Hristos. Când a venit vremea morții lui, pe cer s-a arătat o stea foarte luminoasă care s-a văzut și din insula Lezviei descoperind sfârșitul lui fericit. După aceea s-a aflat și în Mitilinia ce către credincioșii care-i urmaseră că a murit, pentru că mult îl iubeau pe cel ce îi păstorise cu drag și fapte bune, iar după sfârșitul său, la sfintele lui moaște multe minuni s-au petrecut, mulți găsindu-și tămăduire și alinare. 

Troparul Sfântului Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Dumnezeiește într-armându-te cu curățenia cea sufletească și neîncetată rugăciune ținând în mâini ca pe o suliță, vitejește ai biruit cetele demonilor, Sfinte Părinte Gheorghe; cu osârdie roagă-te lui Hristos pentru noi toți.

La 7 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Caliopie;
  • Sfânta Muceniță Achilina și două sute de sfinți mucenici din Sinope;
  • Sfântului Mucenic Rufin, diaconul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net