Calendar ortodox 2023, 8 martie. Sfinții zilei. Sfântul Teofilact Mărturisitorul

Sfântul Teofilact Mărturisitorul este prăznuit la data de 8 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Teofilact Mărturisitorul este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 8 martie.

Sfântul Teofilact Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Teofilact Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 8 martie. Sfinții zilei. Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei

Sfântul Teofilact Mărturisitorul era dreptcredincios în imperiul bizantin în vremea când patriarhul Tarasie era mirean și senator care-i era și prieten bun. După ce a murit împăratul Leon iconoclastul, iar soția lui Irina a devenit regent pentru fiul Constantin, în vârstă de numai 10 ani, aceasta l-a numit pe consilierul  ei de încredere, Tarasie, patriarh. Acesta, în anul 787 a pus anatema pe toți cei care susțineau erezia iconoclastă iar pe sfințitul Teofilact și pe prietenul lui Mihail al Dinadelor i-a trimis într-o mănăstire aflată la țărmul Mării Negre unde aceștia trudeau cu nevoințele călugărești.

Odată, la vremea secerișului era caniculă și nu era apă iar ei s-au rugat la Dumnezeu și acolo unde era un vas de aramă, iar Domnul ascultându-le ruga l-a făcut să izvorască apă pentru toată trebuința. Această minune și multe altele l-au convins pe Tarasie că cei doi merită pe deplin rânduiala arhierească și pe sfințitul Mihail l-a trimis la Sinad iar pe Sfântul Teofilact în Nicomidia pentru a păstori turma lui Hristos.

El avea grijă de săraci, slujea bolnavilor și neputiincioșilor, spăla rănile suferinzilor cu mâinile lor fără să se scârbească. Când sfântul Tarasie a plecat la Domnul susținătorii ereziei au prins curaj și sprijiniți de Leon Armeanul, urâtul împărat, s-au ridicat din nou împotriva sfintelor icoane. Cei care susțineau dreapta credință au fost surghinuiți la fel și sfântul Teofilact care a ajuns în cetatea Strovil unde și-a petrecut viața în strâmtoare și  mare chinuire iar apoi s-a mutat la Domnul.

Împăratul Leon Armeanul a murit așa cum sfântul Teofilact a prorocit, tăiat de propria gardă în timpul slujbei de Utrenie. După ce erezia iconoclastă a apus cu totul iar dreapta credință a strălucit împărăteasca Teodora împreună cu fiul ei Mihail am mutat sfintele moaște ale lui Teofilact în Nicomidia și le-au așezat în biserica ridicată de dânsul spre apărarea cetății. 

Troparul Sfântului Ierarh Mărturisitor Teofilact, Episcopul Nicomidiei

Glasul al 6-lea.

Neștiut ai trăit, preafericite, dar Hristos te-a arătat pe tine tuturor, luminând ca un astru, punându-te ca pe o lumină înțelegătoare în sfeșnic. și ți-a înmânat tablele dogmelor Duhului, cu care luminează-ne și pe noi.

Condacul Sfântului Ierarh Mărturisitor Teofilact, Episcopul Nicomidiei

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Luminător marginilor te-ai arătat, Sfințite Părinte Teofilact, propovăduind Cuvântul Cel de o ființă cu Tatăl și cu Duhul și ceata Dumnezeieștilor părinți ai luminat-o, arătându-te plăcut Preasfintei Treimi, înaintea Căreia stând, roagă-te neîncetat pentru noi toți.

La 8 martie  în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ierarh Pavel Marturisitorul;
  • Sfântul Apostol Ermis;
  • Sfinții Mucenici Dion și Dometie.
image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net