Calendar ortodox 2023, 9 aprilie. Sărbătoarea zilei. Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile

Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile, este prăznuită la data de 9 aprilie în Calendarul ortodox. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătoarea zilei prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 9 aprilie. Dezlegare la pește.

Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile. Icoană de Gabriel Toma Chituc
Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile. Icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2023, 9 aprilie. Sărbătoarea zilei. Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile

Iisus Hristos a intrat în Ierusalim triumfal și în uralele mulțimilor. Tot poporul auzise de minunea învierii lui Lazăr încununarea tuturor minunilor săvârșite de mântuitor în lucrarea sa de până atunci. Poporul l-a întâmpinat ca pe stăpânul casei care a lipsit și care se întoarce acasă să restabilească ordinea firească a lucrurilor. Iisus nu le înșeală așteptările și redă templului demnitatea e casă de rugăciune alungând tâlharii și negustorii, dar și contină să-i vindece pe nevăzători, pe invalizi și pe toți cei ce suferă și cred cu adevărat. 

Ierusalimul era plin de iudei veniți să sărbătorească Paștele, una din cele mai mari sărbători evreiești, cea care amintea de plecarea din Egipt sub îndrumarea lui Moise și Aaron. Era plin și de romani, pentru că deși locul guvernatorului era de obicei în Cezareea Palestinei, la sărbătoare Paștilor acesta venirea la Ierusalim pentru a asigura liniștea și ordinea în cetate dar mai ales să amintească iudeilor că Templul și Ierusalimul sunt sub dominație străină, iar trupele romane se aflau peste tot în oraș, sfidătoare și amenințătoare.

Poporul evreu se săturase de ocupația romană și toată suflarea îl aștepta pe Mesia, eliberatorul. Acesta este și motivul ca cei care Iisus este primit ca un împărat după minunea învierii lui Lazăr, pentru că un om care are puterea de a învia din morți, cu certitudine are și puterea de a-i alunga pe romani care par puternici și invincibili.

Perioada Paștelui era plină de semnificații pentru poporul ales, amintirea eliberării de sub robia egipteană făcându-i să dorească și mai mult eliberarea de sub robia romană. 

Troparul Intrării Domnului în Ierusalim

Glasul 1 

Învierea cea de obște mai înainte de Patima Ta încredințând-o,  pe Lazăr din morți l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta și noi, ca pruncii, semnele biruinței purtând, Ție, Biruitorului morții, strigăm:  Osana Celui dintru înălțime! Bine ești cuvântat, Cel ce vii întru numele Domnului."

Condacul Intrării Domnului în Ierusalim

Bucuria lui Hristos, adevărul, lumina, viața și învierea lumii celor de pe pământ S-a arătat cu a Sa bunătate și S-a făcut chip învierii, dând tuturor dumnezeiască iertare.

Calendar ortodox 2023, 9 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

Sfântul Mucenic Eupsihie (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Eupsihie (foto: doxologia.ro)

Sfântul Mucenic Eupsihie a fost născut și crescut în Cezareea Capadociei într-o familie de neam bun cu dregătorie de patrician. A dus o viață fără de prihană și în timpul păstoririi Sfântului Vasile cel Mare a hotărât să facă nuntă. Nu s-a sfârșit încă ospățul iar creștinii au fost cuprinși de râvnă și pentru că în aceeași zi se aduceau jertfe la templul păgân închinat zeiței Tihis, au mers și au dărâmat idolii și i-au sfărâmat apoi au dărâmat templul până la temelie. Doar că acela era templul preferat al împăratului Iulian Apostatul la care aducea jertfă atunci când se afla în oraș așa că acesta a primit repede veste despre ceea ce se întâmplase. Sfântul Eupsihie știind dinainte pătimirile care vor veni asupra lui a împărțit toată averea sa săracilor și s-a pregătit pentru mucenicie prin post și rugăciune. Împăratul a poruncit prigoană asupra creștinilor din oraș, unii să fie uciși, alții goniți, averile lor să fie jefuite și bisericile lăsate fără averi. Dintre creștini să se recruteze ostași pentru armată și să-i încadreze obligatoriu în legiuni. Pe alți creștini i-au forțat cu munca să reconstruiască templul, dar acesta nu s-a terminat pentru că păgânul împărat a murit înainte să fie terminat. Pe sfântul Eupsihie l-au supus la chinuri multe ca să-l oblige să aducă jertfă la idoli dar, el a răbdat cu bărbăție totul. La sfârșit i-au tăiat capul cu sabia dar în loc de sânge a curs lapte și apă iar credincioșii au luat trupul și l-au îngropat cu cinste. După uciderea împăratului Iulian de către Sfântul Mucenic Mercurie, poporul din Cezareea a zidit biserică frumoasă deasupra mormântului Sfântului Mucenic Eupsihie și multe tămăduiri minunate s-au petrecut în acea biserică spre slava lui Hristos, Dumnezeul nostru. 

Troparul Sfântului Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Eupsihie, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Ca o luminoasă și neînșelătoare stea te-ai arătat lumii, care cu razele sale a vestit mai înainte pe Soarele Hristos și a stins toată înșelăciunea și a dăruit nouă lumină, rugându-te neîncetat pentru noi, rabdătorule de patimi, Sfinte Mucenice Eupsihie.

La 9 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Preacuviosul Vadim Arhimandritul și cei șapte ucenici ai lui;
  • Sfinții mucenici din Persida;
  • Sfântul Avdiisus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net