Calendar ortodox 2023, aprilie. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Ultima actualizare:

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2023 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2023, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paști și sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, iar vinerea din săptămâna luminată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, icoană de Yaroslava Alexeeva și Eugenia Davydenko
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, icoană de Yaroslava Alexeeva și Eugenia Davydenko

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2023, luna aprilie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2023, luna martie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile:  9 aprilie

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile se celebrează în duminica de dinaintea Învierii. Cu câteva zile înainte de jertfirea sa, Mântuitorul Nostru Iisus Hristos a fost primit în Ierusalim călare măgăruș și își începe astfel săptămâna patimilor care va culmina cu răstignirea sa în vinerea mare și învierea de duminică. Mulțimea l-a primit cu ramuri de finic și cu ode de bucurie ca pe un rege binecuvântat. Ei credeau că a venit eliberatorul de sub jugul romanilor scăpându-i astfel de robie. 

Învierea Domnului – Paștele: 16 aprilie

Învierea Domnului este cel mai de seamă eveniment al istoriei mântuirii omenirii. Fără Înviere nu ar exista creștini, lumea ar fi încă păgână. Învierea Domnului nostru Iisus Hristos din morți este dovada biruinței asupra morții și a păcatului, ne descoperă puterea dumnezeirii și împlinirea Scripturii. Sfintele Paști sunt amintirea vie a suferințelor pe care le-a îndurat Iisus a morții și învierii Fiului Lui Dumnezeu, “Dar acum Hristos a înviat din morți, fiind începătură (a învierii) celor adormiți” (1 Cor 15:20).

Izvorul Tămăduirii: 21 aprilie 

Vinerea din săptămâna luminată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii și are loc sfințirea apei cu care se stropesc bisericile, casele și oamenii. 

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință: 23 aprilie 

Cea mai veche mărturie despre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este o inscriție din Esr’a din sudul Siriei de astăzi. În inscripție ni se spune că acolo a fost un templu păgân care în anul 346 a fost transformat în biserică sfințită ca locaș de cult al Marelui Mucenic Gheorghe. O altă inscripție, de data asta la Shaka, nu departe de Esr’a, menționează numele sfântului martir la anul 367. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe începe să fie menționat documentar ca fiind cinstit în Franța în secolul al 6-lea iar împăratul bizantin Iustinian a consturit o biserică la Lida care încă mai există.

Sărbătoare cu cruce neagră în luna aprilie, în Calendarul ortodox 2023

  • 11 aprilie, Sfântul Mucenic Sava de la Buzău; 
  • 14 aprilie, Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului; 
  • 20 aprilie, Sfântul Ierarh Teotim, episcopul Tomisului;

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net