Calendar ortodox 2023, 25 martie. Sărbătoarea zilei. Buna Vestire sau Blagovestenia

Ultima actualizare:

Buna Vestire este prăznuită la data de 25 martie în Calendarul ortodox. Buna Vestire este între sărbătorile cinstite de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 25 martie. Dezlegare la pește.

Buna Vestire. Icoană de Mihai Coman
Buna Vestire. Icoană de Mihai Coman

Calendar ortodox 2023, 25 martie. Sfinții zilei. Buna Vestire sau Blagovestenia

Atunci când a venit vremea mântuirii neamului omenesc. Pentru întruparea Fiului lui Dumnezeu era nevoie de o fată curată, fără nici o prihană, o fecioară care să merite să-l întrupeze pe trimisul lui Dumnezeu, Fiul Lui, care să desăvârșească taina mântuirii omenești.

Pentru aceasta cea mai potrivită s-a dovedit a fi binecuvântata preacurată și nevinovată Maria, fiica drepților și sterpilor Ioachim și Ana, tânara fecioară aflându-se în templul lui Dumnezeu și-a ales-o pe ea ca Mamă a Cuvântului prin care toate s-au făcut și pentru asta, înainte ca totul să se întâmple, Dumnezeu și-a trimis pe îngerul său, Arhanghelul Gavril, pentru ca ea să afle că a fost aleasă și pentru ca să-și dea acordul. Preafericita Maria auzind cele ce i s-au spus ea a primit cu smerenie ceea ce s-a hotărât zicând: “Iată roaba Domnului!

Fie mie acum după cuvântul tău!” iar prin lucrarea Sfântului Duh îndată pântecele fecioarei a prins rod și astfel Cuvântul s-a făcut trup, Fiul lui Dumnezeu s-a zămislit făcându-se pe sine om, ca noi toți, prin întrupare. Iar Îngerul după ce a cinstit pe Fecioara Maria i s-a închinat cu cucernicie și a plecat întorcându-se înaintea tronului lui Dumnezeu slăvind taina întrupării împreună cu toate puterile cerești într-o nespusă bucurie.

La începuturile creștinismului data Bunei Vestiri a variat în funcție de data la care se sărbătorea Nașterea. Odată stabilită Nașterea la 25 decembrie s-a stabilit firesc și Blagoveștenia fix cu nouă luni înainte, la 25 martie.

Tropar la Praznicul Bunei Vestiri

 Glasul al 4-lea

Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea Tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face și Gavriil Harul Îl binevestește. Pentru aceasta și noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!

Condac la Praznicul Bunei Vestiri

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Pe Cel de o Ființă cu Tatăl și cu Dumnezeiescul Duh, pe Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, L-ai zămislit, Curată, cu venirea Preasfântului Duh, spre înnoirea neamului omenesc, Ceea ce ești fără prihană, când Arhanghelul ți-a strigat ție glasul cel de veselie lumii: Bucură-te, Mireasă Nenuntită!

La 25 martie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Senufie;
  • Sfintele Mucenițe Pelaghia și Teodosia.
image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net