Calendar ortodox 2023, 9 august. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Matia

Sfântul Apostol Matia este prăznuit la data de 9 august în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Matia este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 9 august. Zi de post.

Sfântul Apostol Matia (foto: doxologia.ro)
Sfântul Apostol Matia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 9 august. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Matia

Sfântul Apostol Matia provenea din seminția lui Iuda și se trăgea din Betleem. El dobândise o profundă înțelegere a legii ca urmare a timpului petrecut în calitate de ucenic al sfântului Simeon primitorul de Dumnezeu. Viața sa era însuflețită de fapte bune umblând căile drepte. Când a auzit învățătura și propovăduirea lui Hristos i-a urmat Lui fiind martor la multe din minunile făptuite de acesta. 

A fost unul din cei 70 de apostoli mai mici despre care se vorbește în Evanghelie.  A fost chemat și numărat cu cei 12 apostoli, după Pătimirea cea de bună voie, după Învierea și Înălțarea la cer a Domnului Nostru Iisus Hristos, în locul lui Iuda pentru împlinirea cetei. A primit Duhul Sfânt în limbi de foc în ziua cincizecimii confirmând astfel alegerea divină. După Pogorârea Duhului Sfânt, Matia a călătorit în Iudeea, unde a răspândit învățăturile lui Hristos și a vestit mântuirea lumii. 

A propovăduit și în Etiopia unde a suferit multe chinuri și tortură. A răspândit cuvântul Domnului și în Macedonia unde păgânii elini i-au dat o otravă care dacă nu te omora măcar de orbea. Sfântul Apostol Matia, nu numai că nu a pățit nimic, ci a și vindecat de orbire pe toți cei care fuseseră otrăviți. A fost ucis cu pietre din porunca arhiereului Anania și mai apoi i-au tăiat capul acuzându-l de nerespectarea legii romane.

În anul 324, moaștele Sfântului Apostol Matia au fost aduse la Roma de Sfânta Elena, iar o parte din ele au fost trimise la Trier, cel mai vechi oraș din Germania. După o serie de evenimente restaurative, moaștele au fost găsite și adăpostite în biserica abației benedictine, care și-a luat numele Sfântului Apostol Matia. Acest loc sfânt rămâne în prezent un important centru de pelerinaj pentru credincioșii romano-catolici.

Troparul Sfântului Apostol Matia

 Glasul al 3-lea

Sfinte Apostole Matia, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Matia

 Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca un soare cu raze luminoase, în toată lumea ieșind vestirea ta, a luminat Biserica păgânilor cu darul, purtătorule de minuni, Sfinte Matia, Apostole.

La 9 august în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Zece sfinți mucenici, care au mărturisit pentru sfânta icoană a Mântuitorului:
  • Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Fotie, Petru, Leontie și Maria Patrichia; Pătimirea Sfântului Antonin;
  • Cuviosul Psoe; Aflarea icoanei nefăcute de mână din Camoliane; Sfântului Gherman din Alaska.
image
image
image
image
image
image
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg