Calendar ortodox 2022, 28 iulie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70

Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt prăznuiți la data de 28 iulie în calendarul ortodox. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt între sfinții zile cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 28 iulie.

Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena (foto: doxologia.ro)
Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 28 iulie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

În timpul apostolilor, după Înălțarea la cer a Domnului și după primirea Duhului Sfânt, pe când Apostoli nu se răspândiseră ca să propovăduiască Evanghelia dar bisericile lui Hristos se înmulțiseră în Ierusalim, au ales spre a le fi ajutor șapte bărbați plini de duh și înțelepciune și punând mâinile asupra lor i-au făcut diaconi: Ștefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae Antiohianul. Întâiul mucenic și arhidiacon Ștefan este cinstit la 27 decembrie, sfântul Filip la 11 octombrie, iar restul - în afară de Nicolae care nu este în ceata sfinților -  sunt prăznuiți astăzi.

Sfântul Prohor l-a urmat pe Petru, înainte de Adormirea Maicii Domnului și a fost pus episcop în Nicomidia Bitiniei. I-a fost alături Sfântului Ioan Teologul, a călătorit și a suferit împreună cu el, iar în insula Patmos scria ceea ce Sfântul Ioan învăța. Apoi s-a întors în Nicomidia pentru a întări biserica de acolo și s-a sfârșit mucenicește de mâna păgânilor în Antiohia.

Sfântul Nicador a fost înjunghiat de iudei ca o oaie în aceeași zi în care a fost ucis Sfântul Ștefan.

Sfântul Timon a fost uns de apostoli episcop în cetatea Vostrichia din Arabia și a îndurat multe de la iudei și de la elini pentru că propovăduia pe Hristos. A fost aruncat într-un cuptor încins din care a ieșit nevătămat și și-a găsit sfârșitul pe cruce. 

Sfântul Parmena a murit în timp ce propovăduia credința în Hristos în Macedonia la sfârșitul domniei Împăratului Traian.

Troparul Sfinților Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei șaptezeci

 Glasul al 3-lea

Sfinților Apostoli, rugați pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei șaptezeci

 Glasul 1

Mormântul tău Mântuitorule, ostașii străjuindu-l, morți s-au făcut de strălucirea îngerului ce s-a arătat, carele a vestit femeilor Învierea, pe Tine te mărim surpătorul stricăciunii la Tine cădem, Cela ce ce ai înviat din mormânt, și unul Dumnezeul nostru.

Diaconi cinstiți, singuri văzători ai Cuvântului și vase alese v-ați arătat prin credință, Sfinților Nicanor și Prohor, Parmena și Timon Mărite. Pentru aceasta, astăzi a voastră sfințită pomenire prăznuim întru veselia inimii, pe voi fericindu-vă.

La 28 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Eustatie din Ancira;
  • Sfântul Mucenic Acachie cel Nou;
  • Sfânta Muceniță Drosis;
  • Cuvioasa Irina din Capadocia;
  • Cuviosul Pavel, intemeietorul Mănăstirii Xiropotamu, din Sfântul Munte Athos.
image
image
image
image
image
image
Marcel Ciolacu la sedinta BPN de excludere a lui Victor Buzatu presedintele PSD Vaslui 23 septembrie 2023 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Orasul Aninoasa din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (76) jpg
bani jpg
plante jpeg
image png
rujeola jpg
image png
1 mos nicolae legenda jpg jpeg