Calendar ortodox 2024, 13 ianuarie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic

Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic sunt prăznuiți la data de 13 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 13 ianuarie.

Martiriul Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic. Miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea
Martiriul Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic. Miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea

Calendar ortodox 2024, 13 ianuarie. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic

Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic au pătimit în vremea împăratului păgân Liciniu care în încercarea de a plăcea zeilor lui a început prigoana asupra creștinilor. Când Liciuniu se afla în vizită la cetatea Singhidon ce se afla pe locul Belgradului de astăzi, Ermil a fost turnat de către un oștean împăratului că este creștin și că râde și-i batjocorește pe idoli și nici împăratului nu-i arată prea mult respect. Împăratul s-a enervat și a dat ordin ca Ermil să fie găsit și adus în fața lui la judecată. 

Când a fost adus în fața împăratului Sfântul Ermil nu s-a speriat ci l-a înfruntat  cu multă îndrăzneală mărturisindu-și credința și luând în batjocură pe idolii păgâni. Împăratul nu putea suferi ceea ce auzea așa că a dat ordin de tortură. Călăii îndeplineau ordinul împăratului și-l avertizau pe chinuit să renunțe la credința lui, să aducă jertfă idolilor și să-l cinstească pe împărat. Ermil a fost aruncat în închisoare, și a primit răgaz trei zile să se gândească și să renunțe la Hristos. Dar el a stat și s-a rugat, a cântat rugăciuni și a adus slavă lui Dumnezeu, iar când a fost scos și adus din nou la judecată, el a stat drept și l-a mărturisit în continuare pe Hristos. șase călăi au început să-l bată dar el se ruga la Dumnezeu și îndată s-a auzit un glas din cer care spunea: "Amin, Amin, zic ție, Ermile; după trei zile te vei izbăvi din aceste primejdii și vei primi mare răsplătire pentru pătimirea ta". 

Vorbele l-au îmbărbătat pe Ermil și i-a făcut pe bătăuși să se arunce cu frică la pământ, și atunci l-au aruncat din nou în temniță. Acum pe Ermil îl păzea gardianul Stratonic, care-i era prieten și care suferea pentru suferința lui dar îl admira și se bucura pentru tăria credinței lui. Din nou l-a chemat împăratul la judecată pe Ermil dar credința lui era de nestrămutat. Atunci împăratul a dat ordin să-i fie bătut și pentru că bătaia nu avea efect asupra lui a ordonat să fie despicat pentru a vedea ce are pe dinăuntru de rezistă la bătaie. Stratonic nu a mai putut îndura vederea chinurilor la care era supus și a început a plânge, iar unul din soldați l-a dat în vileag că e creștin și că l-ar fi îngrijit pe Ermil când era în temniță. 

Cei doi au început a pătimi împreună și când împăratul a înțeles că nici unul nu va renunța la credință a dat poruncă să fie înecați în Dunăre. Cei doi au mers la fluviu cântând cu bucurie  “Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, întru oameni bunăvoire”. Ostașii i-au dus la Dunăre, i-au legat în năvoade și i-au aruncat unde știau că-i apa mai adâncă. 

Trupurile lor au fost găsite mai la vale de către niște credincioși, care i-au îngropat împreună, într-un mormânt să împartă veșnicia așa cum au împărțit prietenia, chinurile și moartea.

Troparul Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic 

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

De zbuciumul cel lumesc ați fugit și la limanul cel lin v-ați mutat, prin sângiurile muceniciei; și cu ostenelile pustniciei v-ați încununat. Pentru aceasta v-ați și arătat cu mucenicii și cuvioșii împreună locuitori.

La 13 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ierarh Iacob din Nisibe;
  • Sfinții Mucenici Pahomie și Papirin;
  • Sfântul Mucenic Atanasie;
  • Sfântul Cuvios Maxim Cavsocalivitul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net