Calendar ortodox 2024, 18 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei și Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei

Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei și Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei sunt prăznuiți la data de 18 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei și Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 18 ianuarie.

 Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 18 ianuarie. Sfântul Ierarh Atanasie Arhiepiscopul Alexandriei

Atanasie de copil se juca cu cei de o vârstă cu el de-a biserica și făceau precum copii în joacă, ceea ce vedeau în biserică. Prietenii lui îl aleseseră episcop iar el numise prezbiteri și diaconi și veneau la el copii păgâni nebotezați și îi boteza cu apă din mare spunând cuvintele tainei botezului așa cum le auzise și le învățase în biserică, iar apoi îi învăța, după mintea și înțelegerea lor de copii. Patriarhul de atunci al Alexandriei era Alexandru și când a văzut ce făceau copii i-a chemat la el și iscodindu-i a aflat că totul se făcuse după legea credinței așa că a hotărât că botezul este perfect valabil așa că l-a împlinit cu Taina Mirungerii. 

Apoi Atanasie a crescut iar părinții lui l-au dăruit lui Dumnezeu și l-au făcut cleric. Ca diacon l-a însoțit și a fost martor la primul sobor ecumenic de la Niicea din anul 325 iar după ce a răposat părintele Alexandru i-a luat locul în scaunul episcopal și a continuat lupta cu erezia răspândită de Arie. Drept urmare multe minciuni se spuneau despre el și multe vini neadevărate se puneau pe seama lui. Cu toate astea Atanasie al Alexandriei fost episcop al Alexandriei timp de 46 de ani dar datorită tulburărilor din biserică provocate de arieni aproape 20 de ani i-a petrecut în exil și a lăsat după el în scaunul episcopal pe Petru, prieten și apropiat care fusese părtaș la multe din luptele și necazurile lui. 

Troparul Sfântului Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei

Glasul al 3-lea

Pe ierarhii Domnului, pe tâlcuitorii dogmelor; pe păstorii alexandrinilor propovăduitori ai adevărului, perechea cea iubită de Dumnezeu; pe străluciții luminători, risipitori ai întunericului celor nelegiuiți: pe Sfântul Atanasie cel Mare, secerătorul ereticilor, împreună cu Sfântul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu, veniți toți iubitorii de prăznuire și adunându-ne cu veselie și cu cântări să-i cinstim; că ei se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi toți.

Condacul Sfântului Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei

Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ierarhilor prea mari ai Bisericii și vitejilor apărători ai dreptei credințe în Hristos, păziți pe toți cei ce cântă: mântuiește, Îndurate, pe cei ce Te cinstesc pe Tine, cu credință.

Calendar ortodox 2024, 18 ianuarie. Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei

Sfântul Chiril al Alexandriei s-a născut în 378. A practicat asceza și s-a curățit de patimi. A fost ales episcop al Alexandriei după mare luptă cu ereticii novațieni. L-a combătut pe Nestorie la al treilea sinod ecumenic de la Efes din anul 431, sinod la care i s-a recunoscut și Fecioarei Maria atributul de Născătoare de Dumnezeu. Mai este pomenit și la 9 iunie de Biserica Ortodoxă.

La 18 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Xenia;
  • Sfântul Cuvios Marcian din Cipru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net