Calendar ortodox 2024, 2 februarie. Sărbătoarea zilei. Întâmpinarea Domnului

Întâmpinarea Domnului este prăznuită la data de 2 februarie în Calendarul ortodox. Întâmpinarea Domnului este între sărbătoarea cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 2 februarie. Dezlegare la pește.

Întâmpinarea Domnului. (foto: doxologia.ro)
Întâmpinarea Domnului. (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 2 februarie. Sărbătoarea zilei. Întâmpinarea Domnului

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare care ne amintește că Domnul Nostru Iisus a fost și om și Dumnezeu în același timp și el nu a venit să strice legea ci să o împlinească. 

Ducerea primului băiat la Templu era un obicei rânduit încă din vremea lui Moise, ca amintire a pedepsei egiptenilor din cei întâi născuți în Egipt doar pruncii evreilor au fost cruțați de îngerul morții și tot atunci se curățea și femeia după naștere și se aducea și jertfă animale, un miel și un porumbel, sau cine nu își permitea doi porumbei sau două turturele și încă cinci sicli care trebuiau dați levitului. 

Maica Domnului a îndeplinit și ritualul de curăție deși era curată pentru că a rodit fără bărbat a născut fără durere iar fecioria i-a rămas intactă. Maica Domnului a rămas nevătămată după nașterea pruncului cum raza soarelui trece prin sticlă fără să o vateme. Așadar nu era nevoie de curățirea aceleia care a născut fără stricăciune. 

Nici prețul de răscumpărare nu este întâmplător deoarece cei cinci sicli sunt arhetip al celor cinci răni pe care mântuitorul le va primi pe cruce. Tot atunci, în templu, Maica Domnului a stat în locul rezervat fecioarelor și nu în locul rezervat femeilor măritate. 

și Simeon, înțeleptul care primise pedeapsă să nu moară pentru că a vrut să traducă greșit cuvântul fecioară cu femeie atunci când a fost chemat să traducă din ebraică în greacă profețiile lui Isaia. 

Această sărbătoare a devenit praznic împărătesc în vremea lui Iustinian, dreptcrediciosul împărat așezând sărbătoarea între cele închinate Fecioarei Maria. 

Tropar la Praznicul Întâmpinării Domnului

Glasul 1

Bucură-te, Ceea ce ești Plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că din tine a Răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei dintru întuneric. Veselește-te și tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în brațe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel Ce ne-a dăruit nouă și Învierea.

Condac la Praznicul Întâmpinării Domnului

Glasul 1

Cel Ce cu nașterea Ta ai sfințit pântecele Fecioarei și mâinile Dreptului Simeon care Te-au întâmpinat acum le-ai binecuvântat și precum se cuvenea ne-ai mântuit pe noi, Hristoase Dumnezeule, împacă lumea ce se găsește în războaie și întărește Biserica pe care o ai iubit, Unule Iubitorule de oameni.

La 2 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Agatodor;
  • Sfântul Mucenic Iordan;
  • Sfântul Mucenic Gavriil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net