Calendar ortodox 2024, 21 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Maxim Mărturisitorul

Sfântul Maxim Mărturisitorul este prăznuit la data de 21 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Maxim Mărturisitorul este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 21 ianuarie.

Sfântul Maxim Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Maxim Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 21 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Maxim Mărturisitorul

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în Constantinopol, în familie bună și înstărită care s-a îngrijit de el și l-a dat la învățătură aleasă. A luptat împotriva ereziei monoteliților, adică cei care credeau că e numai o voință în Iisus Hristos și că firea omenească nu mai avea loc de cea Dumnezeiască.

Pentru că împăratul dorea să aducă de partea lui pe cei care se desprinseseră de biserică la sinodul al IV-lea acceptă erezia pentru a primi sprijin în războiul contra perșilor. Sfântul Maxim primește sprijin de la Papa Martin și împreună au condamnat și combătut erezia. Papa Martin va muri în închisoare în urma torturilor la care este supus iar sfântul Maxim după ce este adus din exil, în anul 655 i se taie limba pentru a nu mai putea propovădui adevărul cu glasul și mâna dreaptă pentru a nu mai putea scrie adevărul, apoi a fost plimbat prin toată cetatea și batjocorit.

A fost pus pe un pat pe nuiele și trimis în exil, pentru că nu mai putea merge pe picioarele lui și nici călare pe animal nu mai putea sta. A mai trăit în chin și durere încă trei luni fără nici un ajutor sau o vorbă bună apoi Domnul i-a dat mângâiere și sfârșitul durerilor ducându-l cu veselie în viața cea veșnică.

După îngroparea lui se vedeau pe mormânt trei flăcări care prin minune luminau cu văpaia lor locul acela ca semn al Sfintei Treimi. Unul din ucenicii săi care îl urmase peste tot și a supraviețuit a scris în detaliu tot ce a văzut spre a rămâne în amintire. 

Troparul Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul

Glasul al 8-lea

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției și luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Maxim, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul

Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Cu mărturisiri sfințite te-ai împodobit și te-ai ridicat încununat de la pământ, către Lumina Cea Neînserată și către Mărire, Sfinte Părinte Maxim. Păzește pe cei ce cinstesc sfântă pomenirea ta.

La 21 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Vas;
  • Sfântul Mucenic Neofit;
  • Sfântul Mucenic Rim;
  • Sfântul Mucenic Pim;
  • Sfântul Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia);
  • Sfântul Cuvios Neofit;
  • Sfânta Irina;
  • Sfânta Muceniță Agnia;
  • Patru Sfinți Mucenici din Tir.

La 21 ianuarie în calendarul ortodox 2024 se mai pomenește

  • Pătimirea Sfinților Mucenici Evghenie, Valerian, Candid și Achila;
  • Icoana Maicii Domnului “Înjunghiata” - Esphagmeni;
  • Icoana Maicii Domnului "Mângâietoarea" - Paramythia;

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net