Calendar ortodox 2024, 11 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Teodosie începătorul vieții de obște

Sfântul Cuvios Teodosie începătorul vieții de obște este prăznuit la data de 11 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Teodosie începătorul vieții de obște este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 11 ianuarie.

Sfântul Cuvios Teodosie începătorul vieții de obște. (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Teodosie începătorul vieții de obște. (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 11 ianuarie. Sfântul Cuvios Teodosie

Sfântul Teodosie s-a născut din părinți dreptcredincioși în ținutul Capadociei. Când a crescut și a învățat carte, citea atât de bine și avea glasul atât de frumos încât i s-a dat sarcina de a citi în biserică spre folosul ascultătorilor. Din cele ce citea cele mai bune foloase el le-a tras luând aminte la toate cele pe care Dumnezeu le poruncea și se ruga mereu: "Povățuiește-mă, Doamne, în calea Ta și voi merge întru adevărul Tău". El a mers la sfântul Simeon unde acesta ostenea și i-a căzut la picioare, acolo pe stâlp. 

Sfântul l-a cuprins și l-a sărutat și i-a prorocit că va pe mulți va îndruma pe calea ce mântuitoare și multe altele ce aveau să se întâmple. Cu binecuvântarea sfântului Simeon el a plecat spre țara Sfântă, chiar în timpul în care în Calcedon avea loc Sinodul al IV-lea ecumenic. Mergând și închinându-se pe la toate locurile sfinte se întreba ce fel de viață să aleagă, să aleagă calea singuratică în pustie sau să aleagă mântuirea de obște. S-a alăturat unui anume Longhin care avea chilia lângă turnul lui David. O văduvă dreptcredincioasă a ridicat o biserică închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și l-a rugat pe Longhin să-i dea voie lui Teodosie să locuiască acolo. Veste harului său și a faptelor bune pe care le făcea s-a răspândit și tot mai mulți oameni veneau la el pentru a afla cuvânt de folos. După ceva vreme a plecat în pustiu și se nevoia într-o peșteră în care se spune că s-au odihnit cei trei magi în drumul lor spre Betleem. Schimbând locul unde viețuia și-a schimbat și viața. 

Nu se oprea nici o clipă din rugăciune, nu dormea nici măcar noaptea ci priveghea, iar postul îl ținea continuu. 30 de ani nu a mâncat decât fructe de finic și linte, ierburi și rădăcini din pustie iar când nu găsea nimic de mâncare înghițea sâmburi de curmal muiați în apă. Deși dorea să stea ascuns de oameni, tot ținutul Palestinei auzise de el și veneau ca să aibă și ei parte de dulceață duhovnicească și să stea alături de el. Mulți senatori și oameni bogați veneau și se alăturau iar peștera devenea tot mai neîncăpătoare. Când a văzut sfântul că este nevoit să aibă în grijă o turmă atât de mare a hotărât să le dea voie să construiască mănăstire, și ei au ridicat chilii, biserică, și își găseau aici odihnă mirenii, străinii, călătorii, săracii, și toți bolnavii și suferinzii. 

Sfântul a ținut piept cu învățătura lui cea dreaptă tuturor tulburărilor care încercau să nege dumnezeirea lui Hristos sau cele care încercau să-i știrbească umanitatea. Chiar împăratului, care era cuprins de erezie, i-a ținut piept care încerca să-l atragă în capcană sau să-i cumpere credința. 

Multe minuni a săvârșit Sfântul Teodosie și mai multe s-au săvârșit în apropierea lui în lunga lui viață pentru că zilele lui au însumat 105 ani, iar gura lui spunea psalmi și rugăciuni chiar și când dormea. A fost înmormântat în anul 509 de de patriarhul Ierusalimului de la acea vreme, Petru, chiar în peștera în care viețuise de la început. Pentru că mănăstirea sa a ajuns la un număr de călugări cum nu mai ajunsese nici o altă mănăstire până de aceea i s-a zis că este începătorul vieții de obște, pentru că el a organizat-o și a fost model pentru multe alte mănăstiri. 

Troparul Sfântului Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște 

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Teodosie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Sădit fiind în Lăcașurile Domnului tău, cu preastrălucitele tale fapte bune, ai înflorit și ai înmulțit pe fiii tăi în pustiu, cu ploile lacrimilor tale udându-i, păstorule al turmelor lui Dumnezeu. Pentru aceasta strigăm ție: bucură-te, Părinte Teodosie.

La 11 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Cuviosul Teodosie din Antiohia;
  • Sfântul Stefan din Plachidiane;
  • Sfântul Teodor;
  • Arhimandritul Agapie;
  • Sfântul Mucenic Mal;
  • Cuviosul Vitalie;
  • Cuviosul Teodosie, egumenul Mănăstirii Filoteu din Muntele Athos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net