Calendar ortodox 2024, 2 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Serafim de Sarov și Sfântul Silvestru
Sfântul Serafim de Sarov și Sfântul Silvestru sunt prăznuiți la data de 2 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Serafim de Sarov și Sfântul Silvestru sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 2 ianuarie.
Calendar ortodox 2024, 2 ianuarie. Sfântul Serafim de Sarov
Sfântul Serafim de Sarov s-a născut în Rusia la 19 iulie 1759 într-o epocă în care iluminismul pregătea timpurile întunecate ale ateismului și al persecuției religioase. El era fiul unor negustori cucernici din orașul Kursk și când era copil a fost binecuvântat de Maica Domnului care l-a vindecat în mod miraculos. La 17 ani a intrat la mănăstire unde a devenit cel mai râvnitor dintre frați, îndeplinea cu bucurie toate sarcinile își stăpânea poftele trupești și păstra toată ziua mintea la Dumnezeu cu ajutorul rugăciunii lui Hristos. După opt ani de ascultare a fost tuns la monahism și a primit numele de Serafim, care se traduce arzător, înfocat. După ce a fost făcut diacon el a continuat cu și mai multă râvnă să se roage lui Dumnezeu iar Hristos a binevoit întru el și a fost învrednicit cu nenumărate clipe de extaz și mângâieri duhovnicești.
După hirotonirea sa și trecerea la Domnului a duhovnicului său s-a retras în singurătate unde stăruia în rugăciune și citea din Biblie. Venea la mănăstire duminicile și în zilele de sărbătoare, dar orice ar fi făcut își păstra mintea limpede la lucrările lui Dumnezeu. El căra mereu o Biblie mare și grea pe care o numea Povara lui Hristos.
Dacă la început mai lua pâine de la mănăstire, după un timp a început să se hrănească doar din rodul grădinii pe care o cultiva și o îngrijea, și deseori dădea din mâncare pe care o pregătea pentru el animalelor pădurii. Pe lângă el se aciuase un urs uriaș care se purta cu sfântul blând ca o pisică. Diavolul plin de ură pentru viața pe care o ducea a trimis niște tâlhari care l-au bătut și i-au rupt oasele de l-au lăsat aproape mort. El a ajuns totuși la mănăstire unde a zăcut cinci luni și s-a însănătoșit în mod miraculos. S-a întors în pădure unde s-a oprit din vorbit. Când întâlnea pe cineva se pleca în fața lui și nu se mai ridica până ce acesta nu pleca. Când a fost forțat să se întoarcă la mănăstirea dormea pe un sac de pietre, ținea un sicriu la ușă și tot nu vorbea cu nimeni. În chilie nu mai avea decât o buturugă pe post de scaun și o icoană a Preacuratei Fecioarei mângâietoare pe care el o numea “Bucuria bucuriilor” în fața căreia ținea în permanență o candelă aprinsă. În anul 1826 Maica Domnului i-a spus să înceapă din nou să vorbească și să împărtășească tuturor din experiența sa. De atunci ușa chiliei sale a fost deschisă permanent tuturor și își întâmpina oaspeții cu cuvintele “Bucuria mea, Hristos a înviat”. A făcut multe minuni, pe unii i-a vindecat altora le-a dat sfaturi, a făcut profeții care s-au împlinit întocmai și de multe ori a fost ajutat de Maica Domnului pe care a văzut-o aievea. La 70 de ani, la 1 ianuarie 1833, s-a împărtășit, s-a închiat la toate icoanele din biserică i-a binecuvântat pe toți frații și le-a spus: "Lucrați pentru mântuirea voastră; vegheați! Cununile vă sunt pregătite". Apoi și-a vizitat mormântul și s-a întors în chilie unde și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu.
Tot poporul din împrejurimi a venit la înmormântarea sa, iar el nu i-a părăsit. Cei care se rugau la el au primit degrabă ajutorul, li s-a arătat și a făcut minuni vindecând pe cei suferinzi. La 19 iunie 1903 a fost canonizat în fața familiei imperiale iar moaștele sale au făcut multe minuni chiar atunci la procesiune. Comuniștii au vrut să le confiște în 1926 să le expună la muzeu dar nu au ajuns niciodată acolo unde trebuiau să ajungă. Se presupune că au fost păstrate de un credincios pios în așteptare unor vremuri favorabile.
Troparul Sfântului Serafim de Sarov
Glasul al 4-lea
Din tinerețe L-ai îndrăgit pe Hristos, fericite, și numai Lui, Unul, ai dorit cu înflăcărare să îi slujești, prin rugãciune neîntreruptă în pustie, nevoindu-te cu inima plină de umilință dobândind iubirea lui Dumnezeu și arătându-te ales al Maicii Domnului. Pentru aceasta ne rugăm ție: Mântuiește-ne pre noi cu rugăciunile tale, preacuvioase Serafime, Părintele nostru.
Condacul Sfântului Serafim de Sarov
Glasul al 2-lea
Frumusețea lumii și cele trecătoare lăsând, preacuvioase, te-ai sălășluit în Mânăstirea Sarovului și acolo, îngerește viețuind, multora le-ai fost cale spre mântuire. Pentru aceasta și Hristos te-a preaslăvit pe tine, Părinte Serafime, îmbogățindu-te cu darul tămăduirilor și al minunilor. Drept aceea îți cântăm ție: Bucură-te, preacuvioase Serafime, Părintele nostru.
Calendar ortodox 2024, 2 ianuarie. Sfântul Silvestru
Sfântul Silvestru s-a născut în Cetatea Romei, a trăit în vremea lui Dioclețian, iar când a murit papa Militiade a fost ales episcopul Cetății Eterne. Este cel ce la catehizat și l-a botezat pe împăratul Constantin cel Mare, a luptat pentru mărturisirea adevărului într-o vreme în care se nega Dumnezeirea lui Hristos. A trecut trecut la viața meșnică în anul 335.
La 2 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți
- Sfântul mucenic Taghen;
- Sfinții Teopempt și Teodota;
- Cuviosul Marcu cel surd;
- Sfântul mucenic Vasile din Ancira;
- Sfântul Serghie și sfântul Teopist;
- Cuviosul părintelui nostru Cosma, arhiepiscopul Constantinopolului, făcătorul de minuni;
- Sfântul Mucenic Zorz.