Calendar ortodox 2024, 20 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei

Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei este prăznuit la data de 20 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 20 februarie. 

Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 20 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei

Sfântul Ierarh Leon Episcopul Cataniei s-a născut din părinți de neam bun, în mitropolia Ravenei și de tânăr a avut o viață curată împlinită de fapte bune. După ce a fost ales arhiereu a avut grijă de lucrurile bisericești ca econom devotat și înțelept și s-a pus în slujba robilor lui Dumnezeu. El a fost ales arhiereu după trecerea la Domnul a înaintașului său, Savin, pentru că avea vitejie în suflet pentru a lupta împotriva lupilor eretici și se nevoia cu privegheri, rugăciuni și fapte bune fiind exemplu pentru oile sale, mustra în fiecare zi reaua slăvire și vorba deșartă dovedind basmele păgânilor. 

Sfântul Leon stătea în fruntea tuturor ca un lider luminat hrănind pe săraci, îngrijindu-se de sărmani și sprijinind pe strâmtorați. Pentru că rămăsese un idol din vremea împăratului Deciu și mulți se sminteau socotindu-l Dumnezeu, a mers sfântul Leon acolo și s-a rugat până când idolul a căzut și s-a sfărâmat de pământ iar în locul lui a rămas o minunată cruce. 

Toți cei care au fost martori la minunea aceasta s-au înspăimântat foarte tare și au zidit acolo o biserică frumoasă închinat sfinților 40 de mucenici. Sfântul Leon a zidit și o biserică închinată Sfintei mucenițe Lucia, fecioara, care și-a primit coroana muceniciei mărturisind pe Hristos acolo, în Catana.  Fericitul Leon a săvârșit multe minuni în viață dar și mai multe s-au săvârșit la moaștele sale îzvorâtoare de mir tămăduitor și bine mirositor. 

Orbii și-au recăpătate vederea, cei betegi s-au vindecat de slăbiciunile lor, iar patimile s-au îndepărtat de la oamenii peste care sfântul și-a pus mâinile lui.  De viața lui diavolii s-au speriat și s-au înfricoșat iar îngerii s-au minunat. Oamenii l-au iubit pentru smerenia lui desăvârșită și sfințenia vieții lui. 

Ereticii nu puneau să-i sufere dreptatea dogmelor iar păgânii amuțeau în fața înțelepciunii vorbelor lui. Sfântul Leon a trecut la Domnul la 20 februarie iar trupul lui a fost îngropat în biserica Sfânta Lucia pe care a ctitorit-o.

Troparul Sfântului Ierarh Leon, Episcopul Cataniei

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Leon, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Leon, Episcopul Cataniei

Glasul al 2-lea

Pe Sfântul Ierarh Leon care din tinerețe a fost dat Domnului și a primit harul încă în scutece fiind, cu cântări toți să-l încununăm, pe luminătorul și păstorul Bisericii; că el este al ei întărire.

La 20 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Sadoc și cei 128 de sfinți împreună cu dânsul;
  • Sfântul Agaton, episcopul Romei;
  • Sfântul Cuvios Visarion;
  • Sfântul Cuvios Chindiu, episcopul Pisidei;
  • Cuviosul Plotiu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net