Calendar ortodox 2024, 8 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat este prăznuit la data de 8 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 8 februarie. 

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat. (foto: doxologie)
Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat. (foto: doxologie)

Calendar ortodox 2024, 8 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat

Viața Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat ne-a rămas scrisă de slujitorul său Uar care i-a fost alături. În vremea prigoanei lui Liciniu care era cumnat al dreptului împărat Constantin și care a ucis pe cei 40 de mucenici din Sevastia dar și 45 de ostași din Nicopolia Aremniei sau pe cei 300 de bărbați din Macedonia. Văzând că în loc să scadă numărul creștinilor se înmulțea a început să-i caute pe cei mai importanți și mai cinstiți dintre creștini. Sfântul Teodor era de loc din Evathia lângă cetatea Iracliei, și pentru că era iscusit la vorbă dar și la faptă ajunsese pus de împărați Stratilat, adică voievod. 

În vremea aceea lângă Evathia era un câmp, lângă o râpă, iar în râpă își găsise sălaș un monstru înspăimântător care-i ataca pe trecători. Sfântul Teodor și-a luat armele obișnuite dar și o cruce de mare preț și a plecat spre a stârpii balaurul și a-i scăpa pe călători de necazuri. 

Cum a zis, cu ajutorul lui Dumnezeu, așa a făcut. Pentru că împăratul Liciniu a aflat de vitejia lui dar și de faptul că este creștin de seamă l-a invitat la Niceea să-l piardă dar Teodor a avut o viziune cum că acoperișul casei se deschidea deasupra lui și din cer foc mare pe capul lui se cobora și o voce s-a auzit "Îndrăznește, Teodore, că sunt cu tine". 

Așa a înțeles sfântul că i-a sosit ceasul muceniciei. și pentru că voia să-și primească coroana pe tărâmurile natale l-a invitat pe împărat să vină în cetatea sa. L-a întâmpinat cum se cuvine pe Liciniu și i-a primit în cetate împreună cu idolii de aur pe care-i aducea la închinare, însă noaptea, pe ascuns, i-a sfărâmat și i-a împărțit săracilor. Iar când a fost să aducă jertfă i-a spus împăratului că ăia nu sunt dumnezei dacă nu au putut să se apere. 

Împăratul s-a mâniat și mai tare și a dat ordin să fie bătut, înfometat, crucificat și săgetat cu săgeți, chinuit în fel și chip, iar în timpul ăsta martorii îl auzeau rugându-se și aducând slavă lui Dumnezeu.  Când a crezut că a murit împăratul a dat ordin să fie pus într-un sicriu de plumb și aruncat în mare pentru ca să nu aibă creștinii moaște la care să s închine, însă ostașii l-au găsit coborât de pe cruce propovăduind pe Hristos-Dumnezeu, și toți ce-i care vedeau în Iisus Hristos credeau. 

Când împăratul a trimis din nou să-l ucidă mulțimea a voit să se revolte dar Sfântul Teodor i-a oprit și a primit să-i fie tăiat capul fără să se opună. Trupul său a fost dus acasă, la Evhaita, și minuni mari, nenumărate, s-au făcut la moaștele sale întru slava lui Hristos.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat

Glasul al 4-lea

Strălucit voievod al adevăratei Oști a Împăratului Ceresc ai ajuns, Fericite Teodor, purtătorule de biruință; că înțelepțește te-ai luptat cu armele credinței și mulțimile demonilor le-ai biruit și adevărat biruitor te-ai arătat. Pentru aceasta pe tine cu credință pururea te fericim.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Cu bărbăția sufletului, îmbrăcându-te în credință ca într-o platoșă și în mâini luând cuvântul lui Dumnezeu, ca pe o lance, pe vrăjmașul l-ai rănit, Fericite Teodor, mare între mucenici; cu care împreună nu înceta a te ruga lui Hristos Dumnezeu, pentru noi toți.

La 8 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Nichifor și Ștefan;
  • Sfinții Mucenici Filadelf și Policarp;
  • Sfintele Mucenițe surori Marta și Maria;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Licarion;
  • Sfântul Cuvios Macarie, episcopul Pafosului;
  • Sfântul Cuvios Perghet.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net