Calendar ortodox 2024, 31 ianuarie. Sfinții zilei. Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan

Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt prăznuiți la data de 31 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 31 ianuarie.

Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan (foto: doxologia.ro)
Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 31 ianuarie. Sfinții zilei. Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan

Sfântul Chir s-a născut și a crescut în Alexandria, cetatea ridicată de Alexandru Macedon în Egipt, în vremea împăratului Dioclețian (284-305). El tămăduia bolile trupului fără a cere nimic în schimb. El nu-i sfătuia pe bolnavi cu învățătura lui Hipocrate ci își trăgea seva învățăturii de la sfinții proroci și de la apostoli, arătându-le cât de vătămător este păcatul pentru suflet care poate aduce mai multă suferință decât toate bolile trupului. 

Prin cuvântul lui pe mulți elini i-a adus la cunoștința singurului Dumnezeu viu și pe mulți i-a făcut creștini îngrijindu-le trupurile dar mai ales sufletele. Atunci când a început prigoana împotriva creștinilor a fugit în Arabia ca și acolo pe mulți să-i aducă la Hristos izbăvindu-i de pierzarea diavolească și pe calea mântuirii întorcându-i. Acolo a primit de la Dumnezeu și darul vindecărilor miraculoase căci nu cu leacuri vindeca toate bolile ci cu rugăciuni și cuvânt. Sfântul Ioan era creștin drept din Edessa recunoscut ca un bun soldat. Când Dioclețian a poruncit prigoana el a părăsit armata, orașul, neamul și bogăția pe care le-a considerat gunoaie și a plecat la Ierusalim.  

Acolo a auzit despre Chiril și despre minunile pe care acesta le făcea și a plecat în căutarea lui dorind să-l întâlnească. În cetatea Canon fusese prinsă o femeie creștină, Atanasia, și era pregătită spre tortură care avea trei fete.  Cei doi, Chiril și Ioan au pornit către acolo pentru că se temeau ca ea să nu cumva să-și dea sufletul în mâinile diavolilor pentru a le scutii pe cele trei fete de tortură, mai ales că Teoctista avea 15 ani, Teodosia avea 13 ani și cea mai mică, Eudoxia, avea numai 11 ani, și ușor puteau fi ademenite cu momeli pentru a trece la păgânism. Guvernatorul de acolo, Sirian pe numele lui, a primit veste că tinerele fecioare sunt sfătuite să nu se închine la idoli de doi străini, un călugăr și un soldat.

Acesta i-a capturat și i-a chinuit în fel și chip în fața celor trei fecioare și a mamei lor. I-au bătut cu bicele, apoi cu toiegele, i-au ars cu foc și pe răni au pus oțet și sare. I-au ars cu smoală și nu au lăsat deoparte nici un chin cunoscut în încercarea de a le  zdrobi credința și pe femei să le înfricoșeze. Apoi au început să le chinuie și pe femei, dar și acestea s-au dovedit cu o voință de nestrămutat ca și bărbații așa că le-au tăiat cu sabia. După sfintele mucenițe  Atanasia și ficele ei Teoctista, Teodosia și Eudoxia au fost aduși iar la judecată Chiril și Ioan și guvernatorul nu a pregetat a le face tot felul de promisiuni și daruri. 

Când a înțeles că se ostenește degeaba, cei doi au fost uciși pe același loc cu mucenițele. Creștinii au recuperat trupurile pe ascuns și le-au pus în două morminte. Pe ale lui Chiril și Ioan într-un mormânt iar pe cele ale Atanasiei și fiicelor ei în mormânt separat. 

Troparul Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan și al celor împreună cu dânșii

Glasul al 5-lea

Sălășluindu-se darul Treimii în inimile voastre cele curate, Preafericiților Chir și Ioan, v-ați arătat înfricoșători izgonitori ai duhurilor celor necurate; și ați fost tămăduitori ai neputințelor, nu numai ai celor descoperite, ci și ai celor ascunse. Drept aceea, îndrăzneală având către Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, prin rugăciunile voastre, cele neîncetate, tămăduiți patimile noastre.

Condacul Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan și al celor împreună cu dânșii

Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Din Dumnezeiescul har primind, sfinților, dar de minuni, faceți minuni neîncetat, tăind toate patimile noastre cu meșteșugul tămăduitor cel nevăzut, de Dumnezeu Înțelepțite Chir, cu Sfântul Ioan cel pururea mărit. Că voi sunteți Dumnezeiești doctori.

La 31 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfintele Mucenițe Atanasia și ficele ei Teoctista, Teodosia și Eudoxia;
  • Sfântul Mucenic Diodor;
  • Sfântul Mucenic Serapion;
  • Sfântul Mucenic Papia;
  • Sfântul Mucenic Nichifor;
  • Sfântul Mucenic Claudiu;
  • Sfântul Mucenic Victorin
  • Sfântul Mucenic Victor;
  • Sfânta Muceniță Trifena;
  • Sfântul Arsenie Paros.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net