Calendar ortodox 2024, 20 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este prăznuiți la data de 20 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 20 ianuarie.

Calendar ortodox 2024, 20 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare - icoana din Gruzia, secolul al XIV-lea (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare - icoana din Gruzia, secolul al XIV-lea (foto: doxologia.ro)

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare s-a născut din Pavel și Dionisia, la vremea apusului vieți pentru că Dionisia a fost stearpă și târziu s-a îndurat Dumnezeu de ei și le-a ascultat rugăciunile. L-au botezat Eftimie, adică veselie și l-au promis lui Dumnezeu. 

A fost ucenic al lui Acachie și Sinodie care l-au învățat cucernicia și pe mulți i-a întrecut cu iubirea lui de învățătură iar pe învățătorii lui i-a uimit cu mintea lui cea luminată. Multă vreme s-a nevoit Eftimie până a ajuns la desăvârșirea faptelor iar înțelepciune lui Dumnezeu l-a învrednicit. La 29 de ani s-a stabilit lângă o mănăstire în apropiere de Ierusalim și multă lume aflase de sfințenia lui și-l căutau pentru un sfat sau pentru alungarea vreunui duh rău. 

Odată chiar a alungat seceta și a făcut pământul să fie din nou roditor. 

A combătut prin învățăturile pe care le-a dat ucenicilor săi ereziile lui Nestorie și a propovăduit cele două firi ale Domnului nostru Iisus Hristos cea dumnezeiască și cea lumească dar neamestecate, neschimbate, neîmpărțite și nedespărțite. Dumnezeu i-a descoperit și clipa când va muri așa că a rânduit tot ce avea de rânduit, le-a dat sfaturi ucenicilor, a trecut la Domnul la 97 de ani.

Troparul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Glasul al 4-lea

Veselește-te pustiu care nu rodeai, bucură-te ceea ce nu aveai durere; că bărbatul doririlor Duhului ți-a înmulțit ție fii, sădindu-i cu dreapta cinstire de Dumnezeu și hrănindu-i cu înfrânarea, spre împlinirea faptelor bune. Cu ale cărui rugăciuni, Hristoase Dumnezeule, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Întru cinstita nașterea ta, făptura a aflat veselie; și întru Dumnezeiasca pomenirea ta, cuvioase, bucurie a primit de pe urma multelor tale minuni; din care dai destul și sufletelor noastre și ne curățește de spurcăciunea păcatelor, ca să cântăm: Aliluia.

La 20 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu și Vasilid;
  • Sfinții Mucenici In, Pin și Tim;
  • Fericitul Petru Vameșul;
  • Sfânta Muceniță Ana;
  • Sfinții Mucenici Tira și Agni;
  • Evlaviosul împărat Leon cel Mare din Tracia;
  • Sfântul Mucenic Zaharia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Neagu jpg
image
image
image
image
image
image
eyes 1850812 1280 jpg
pensii png
shutterstock 2232363859 jpg
copil telefon jpg
bani pensii pilonul 2 jpeg
hotel belona in 1934 jpg
image png
hemp 8420408 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net