Calendar ortodox 2024, 10 ianuarie. Sfinții zilei. Cuviosul Antipa de la Calapodești, Sfântul Grigorie de Nissa

Cuviosul Antipa de la Calapodești, Sfântul Grigorie de Nissa sunt prăznuiți la data de 10 ianuarie în Calendarul ortodox. Cuviosul Antipa de la Calapodești, Sfântul Grigorie de Nissa sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 10 ianuarie.

Cuviosul Antipa de la Calapodești: (foto doxologia.ro)
Cuviosul Antipa de la Calapodești: (foto doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 10 ianuarie. Cuviosul Antipa de la Calapodești

în anul 1816, într-o familie de țărani din satul Calapodești, județul Bacău se năștea Alexandru Luchian, cel care avea să devină Cuviosul Antipa de la Calapodești, un sfânt mai puțin cunoscut la noi, dar apreciat de greci și venerat de slavi. 

La 20 de ani Duhul Sfânt s-a pogorât peste el și a simțit chemarea de a intra la mănăstire și s-a nevoit doi ani la Mănăstirea Căldărușani. După aia a plecat la sfântul munte unde s-a stabilit la schitul românesc Lacu. Aici a primit tunderea la monahism și s-a făcut vrednic de darul lacrimilor și al rugăciunii neîncetate. După cincisprezece ani de nevoință și post, și încă patru ani la Mănăstirea Esfigmenu este hirotonit diacon și primește numele Antipa. El a primit și recunoașterea fraților pentru ostenelile lui era recunoscut de întreg muntele drept mare schimnic și rugător, iar cu timpul și-a căpătat și renumele de vindecător și înainte-văzător.  

În anul 1860 a părăsit sfântul munte pentru a se întoarce în Moldova natală și s-a reîntors la mănăstirile din preajma Iașiului, unde timp de trei ani și era împresurat de mulți credincioși. Apoi a plecat spre nord  să viziteze pe sfinții părinți de la Pecersca și mai apoi a ajuns la mănăstirea Valaam de pe insula Lagoda, lângă granița Finlandei unde a stat 17 ani. El cunoștea gândurile cele mai ascunse ale celor ce veneau la el și pe mulți îi povățuia pe calea mântuirii. și-a dat sufletul în mâinile Domnului la data de 10 ianuarie 1882 și a fost înmormântat în gropnița mănăstirii Varlaam. Este unicul monah din România care s-a ostenit la această sfântă mănăstire din nordul Europei.

Când părinții de la mănăstire au văzut evlavia pe care o aveau credincioșii chiar și după moartea lui i-au scris pe scurt viața spre lauda lui Hristos. Viața cuviosului a fost tipărită de două ori, în 1883 și 1893 și s-a răspândit în Rusia și în Finlanda. în anul 1906 viața lui pe scurt a apărut în mineiul lunii ianuarie de la mănăstirea Sfântul Pantelimon din Athos, la pagina 46 figurând "Cuviosul ieroschimonah Antipa Athonitul". 

Este singurul călugăr Athonit trecut în numărul sfinților și numărat printre cuvioșii părinți ai Athosului.  A fost trecut în rândul sfinților și de Biserica Ortodoxă Română la ședința din 20-21 iunie 1992.

Troparul Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești 

Glasul al 5-lea 

Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam. O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaților bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; și acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povățuiască pe calea îngerească.

Calendar ortodox 2024, 10 ianuarie. Sfântul Grigorie de Nissa

Sfântul Grigorie de Nissa a fost unul din frații mai mici ai Sfântului Vasile cel Mare. Când a fost făcut episcop de Nissa fratele să i-a prorocit că nu are nevoie de un oraș mare pentru a rămâne în memoria credincioșilor. Sfântul Grigorie este considerat stâlp al ortodoxiei pentru talentul lui de orator și învățăturile sale. 

A predicat împotriva ereziei ariene susținută de împăratul Valens și a fost prezent la al doilea sinod Ecumenic. A fost prezent la sinodul convocat de patriarhul Nectarie și se crede că a trecut la Domnul imediat după aceea întrucât nu ma există nici o veste despre el. 

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nissei

Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinților noștri Care faci pururea cu noi după blândețile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viața noastră.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nissei

Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Insuflatul de Dumnezeu ierarh al Bisericii și cinstitul scriitor de cântări al înțelepciunii, mintea cea priveghetoare a Nissei, Sfântul Grigorie, dănțuind și desfătându-se cu îngerii întru Dumnezeiasca Lumină, se roagă neîncetat pentru noi toți.

La 10 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ierarh Dometian, episcopul Meletinei;
  • Sfântul Marchian;
  • Sfântul Teofan Zăvorâtul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net