Calendar ortodox 2024, ianuarie. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2024 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2024, ca să te poți pregăti pentru ele. 

Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului și Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Sfinții Trei Ierarhi.

Botezul Domnului - Boboteaza. Icoană pe sticlă de Sorin Vintzeanu
Botezul Domnului - Boboteaza. Icoană pe sticlă de Sorin Vintzeanu

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2024, luna ianuarie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2024, luna ianuarie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului și Anul Nou. Data: 1 ianuarie 2024

În prima zi a Noului an credincioșii ortodocși serbează Tăierea împrejur după trup a Domnului Nostru Iisus Hristos. La evrei, conform Legii cele vechi, tăierea împrejur ține loc de botez. Iar Mântuitorul nostru trebuia să se taie împrejur pentru că S-a întrupat nu ca să strice Legea ci să o împlinească. Astfel el contrazice pe evreii care susțineau că ar strica legea dar și pe ereticii care susțineau că nu a fost om ci doar un duh fără trup.

Sfântul Vasile cel Mare. Data: 1 ianuarie 2024

Sfântul Vasile cel Mare a fost contemporan cu împăratul Valens. A luptat cu erezia lui Arie care cuprinsese imperiul Roman și l-a înfruntat chiar pe împărat. A fost arhiereul Cezareei Capadociei și a dus lupte grele în apărarea dreptei credințe ortodoxe. A criticat ereziile și a învățat oamenii și a îndemnat la viață bună pe toți cei pe care îi păstorea. A ajutat fără încetare pe săraci, pe bolnavi și pe bătrâni.

Botezul Domnului - Boboteaza. Data: 6 ianuarie 2024

La 6 ianuarie creștinii ortodocși prăznuiesc botezul Domnului Iisus Hristos, în apa Iordanului de către Sfântul Ioan. În ajunul și în ziua botezului în toate bisericile ortodoxe cu puterea Sfântului Duh se sfințește aghiasma cea mare.

Când Iisus Hristos a venit pe malul Iordanului Ioan îl arată lumii drept “Mielul lui Dumnezeu” adică cel care va fi adus ca jertfă chiar dacă nu avea nici un păcat. Botezul lui Ioan era un botez de pocăință, un botez iudaic, era un ritual nu o taină, iar Hristos Dumnezeu nu se botează pentru a i se spăla păcatele, pentru că nu avea păcat, ci pentru a ne arăta importanța lucrării Duhului Sfânt.

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Data: 7 ianuarie 2024

Ca în fiecare an, la 7 ianuarie sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. El s-a născut în familia preotului Zaharia din mama lui Elisabeta, descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea s-a a fost vestită lui Zaharia de Arhanghelul Gavril și pentru că nu a crezut, deoarece credea că el și soția lui sunt prea bătrâni pentru a avea copil iar Elisabeta până atunci fusese stearpă, Zaharia a rămas mut până când i-a dat nume pruncului său. El a fost primul om care l-a recunoscut pe Mântuitor, când încă era nenăscut, în burta mamei sale, iar Maleahi l-a profețit ca fiind Îngerul Domnului.

Sfinții trei ierarhi. Data: 30 ianuarie 2024

Cei trei ierarhi, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul și Sf. Ioan Gura de Aur au fost contemporani și sunt considerați între părinții bisericii. Pentru că l-a început enoriașii se certau care dintre ei este mai mare și mai sfânt, ei s-au arătat Sfântului Ian Mauropus spunându-I că toți sunt egali și nu-i nici o vrajbă între ei. Cei trei Sfinți ierarhi sunt patroni spirituali ai tuturor instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.

Sfinți cu cruce neagră în luna ianuarie, în Calendarul ortodox 2024

  • 10 ianuarie, Sfântul Cuvios Antipa, de la Calapodeşti; Sfântul Grigorie de Nissa;
  • 11 ianuarie, Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare începătorul vieţii de obşte;
  • 17 ianuarie, Sfântul Antonie cel Mare;
  • 18 ianuarie, Sfinţii Atanasie şi Chiril;
  • 25 ianuarie, Sfântul Grigorie de Nazianz; Sfântul Bretanion;
  • 26 ianuarie, Sfântul Xenofont, soţia sa Maria şi fiii lor Arcadie şi Ioan

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net