Calendar ortodox 2024, 21 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Timotei și Sfântul Evstatie

Sfântul Cuvios Timotei și Sfântul Evstatie sunt prăznuiți la data de 21 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Timotei și Sfântul Evstatie sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 21 februarie. 

Sfântul Cuvios Timotei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Timotei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 21 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Timotei

Sfântul Cuvios Timotei s-a nevoit, în timpul împăratului iconoclast Constantin Copronim, care se traduce “cel care a făcut caca în cristelniță, lângă pustiul Simvoli de lângă muntele Olimp și a fost ucenicul cuviosului arhimandrit Teoctist. El a intrat la mănăstire de tânăr și s-a învrednicit de a trăi în înfrânare ținând rugăciunile de totă noaptea stăpânindu-și în mod desăvârșit patimile trupești.

 Pentru viața lui curată, feciorelnică cu trupul și cu sufletul, fost binecuvântat de Dumnezeu cu darul tămăduirii și al alungării de duhuri rele din oameni. Rugăciunile sale făceau minuni alungând diavolii și vindecând neputințele oamenilor. 

A pribegit din loc în loc mulți ani, trăind în pustietate departe de oameni ci numai în compania lui Dumnezeu care-i asculta neîncetatele rugăciuni. Așa și-a petrecut toată viața și a ajuns la adânci bătrâneți când l-a chemat la El, Domnul.

Troparul Sfântului Cuvios Timotei din Simboli

Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinților noștri, Care Te porți pururea cu noi după blândețile Tale, nu depărta mila Ta de la noi, ci, pentru rugăciunile părinților noștri, îndreptează viața noastră în pace.

Condacul Sfântului Cuvios Timotei din Simboli

Glasul al 4-lea.

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca o stea luminoasă de la Răsărit strălucind, ai luminat în inimile credincioșilor faptele bune ale minunilor tale, purtătorule de minuni, de Dumnezeu Înțelepțite Timotei.

Calendar ortodox 2024, 21 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Evstatie

Fericitul Evstatie i-a urmat în scaunul episcopal al Antiohiei lui Filogonie, considerat fiind a fi vrednic de acestă cinste pentru viața sfântă pe care o ducea, pentru înțelepciunea și râvna sa întru dreapta credință. A luptat împortiva ereziei lui Arie dovedint erezia acestuia la Întâiul Sinod Ecumenic înfruntând pe Teognie al Niceei și pe Eusebiu al Nicomidiei.

Acest Eusebiu a plătit o femeie desfânată să depună mărturie mincinoasă împortiva sfântului, cum că ar fi zămisllit copil cu sfântul Evstatie. El nu a negat nimic și a fost trimis în exil, dar desfrânata a mințit sub jurământ și mânia lui Dumnezeu s-a abătut asupra ei căzând grav bolnavă. 

Când și-a dat seama că este pedeapsa pentru minciunile spuse despre cuviosul arhiereu a mărturisit adevărul cum minciuna  a fost cupărată cu bani și cine a plătit-o. A mărturisit că pruncul nu este a lui Evstatie erhiepiscopul, ci al lui Evstatie fierarul.

La 21 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Gheorghe, episcopul Amastridiei;
  • Sfântul Zaharia, patriarhul Ierusalimului;
  • Sfântul Ioan Scolasticul, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Mauriciu împreună cu 70 de mucenici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net