Calendar ortodox 2024, 22 februarie. Sfinții zilei. Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia

Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia este prăznuită la data de 22 februarie în Calendarul ortodox. Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia este cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 22 februarie. 

Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia (foto: doxologia.ro)
Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 22 februarie. Sfinții zilei. Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia

De la Hristos și până la Sfântul Împărat Constantin cel Mare când prin edictul de la Mediolan (Milano) creștinismul și-a schimbat statul din religie interzisă la religie recunoscută în imperiu, mulți împărați romani i-au prigonit pe dreptcredincioșii care îl iubeau mai mult și i se închinau împăratului din cer, Iisus Hristos. Astfel, nenumărați mărturisitori ai lui Hristos și-au găsit moartea în diferite feluri pe tot întinsul împărăției singura lor vină fiind aceea de a fi creștini și de a refuza să aducă jertfă idolilor diavolești. 

Sfintele trupuri erau deseori aruncate în locuri pustii, fără a fi îngropate, să fie hrană păsărilor și fiarelor sălbatice. Uneori moaștele erau adunate pe ascund de către creștini credincioși și îngropate cu cinste în locuri ascunse prin curțile caselor sau prin grădini, astfel încât rămâneau necunoscute locurile unde sunt îngropate. Când păgânătatea a încetat și împărații creștini au luat putere s-a luminat lumea de lumina dreptei credințe și moaștele ascunse peste tot în ținuturile Evgheniei au început să se releve singure ca o lumină care nu poate fi ținută mult timp ascunsă vederii. 

Astfel, într-un loc unde au început să aibă loc vindecări miraculoase și  erau tămăduiți un arhiereu pe nume Nicolae împreună cu o suită de clerici au săpat pământul și au găsit multe rămășițe pământești ale unor sfinți martiri ai căror nume numai Dumnezeu îl știe. Astfel, prin voința celui ce i-a scris pe ei în cartea vieții, sfintele moaște erau întregi și nevătămate încât s-a împlinit cu ei cuvintele Sfintei Scripturi: “Păzi-va Domnul toate oasele lor și niciunul dintr-însele nu se va zdrobi". În afară de astea miroseau atât de frumos și toți cei care se închinau la Dumnezeu înaintea lor primeau vindecare de suferințele lor și cei stăpâniți de duhuri rele se simțeau pe dată eliberați. 

Lui Nicolae, bărbat îmbunătățit, i s-a arătat că printre moaște sunt și cele ce aparțin Sfântului Andronic, unul din cei 70 de apostoli și cele ale Iuniei, ajutorul lui, cei care sunt pomeniți în epistola Sfântului Apostol Pavel către Romani.

Tropar la Sărbătoarea Aflării moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condac la Sărbătoarea Aflării moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Din pământ strălucind ca niște luminători, toată negura păgânătății ați alungat și pe credincioși i-ați luminat, Dumnezeieștilor mucenici, ai Treimii apărători. 

La 22 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Atanasie;
  • Sfânta Antusa, impreuna cu 12 slujitori;
  • Sfântul Telesfor, episcopul Romei;
  • Sfântul Mucenic Sinetos;
  • Sfinții Cuvioși Talasie și Limneu;
  • Sfântul Cuvios Varadat;
  • Sfântul Vlasiu, episcopul Romei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net