Calendar ortodox 2024, 14 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Auxențiu

Sfântul Cuvios Auxențiu este prăznuit la data de 14 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Auxențiu este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 14 februarie. 

Sfântul Cuvios Auxențiu (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Auxențiu (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 14 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Auxențiu

Sfântul Cuvios Auxențiu, fiu al lui Ada Persul, a fost iscusit în descifrarea cuvintelor Scripturii, cinstit și împodobit cu fapte bune și a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic. Când a simțit chemarea a îmbrăcat haina monahală făcându-se soldat al împăratului Hristos din ceruri.

A fost făcut diacon și mai târziu a primit taina preoției, iar ca dar de la Dumnezeu a luat putere de a aluga diavolii din oameni. Pentru că nu se împăca cu slava omenească a plecat din cetate la vreo doi kilometri sălășuindu-se într-un munte pustiu, Oxia, care mai târziu a primit numele sfântului.

El a fost găsit de niște păstori care căutau o oaie rătăcită și așa a început să fie căutat și aici pentru că prin rugăciunile lui Dumnezeu vindeca aproape orice boală, dar mulți veneau și pentru a îi asculta învățăturile și a primi folos sufletesc. Multe minuni a făcut cuviosul și pe mulți i-a eliberat de chinurile diavolești. A fost chemat să ia parte la al IV-lea Sinod Ecumenic și a combătut cu tărie pe ereticii lui Eutihie dar și credința greșită a celor care-l urmau pe Nestorie.

După sinod s-a întors în chilia lui și mult folos a adus oamenilor prin exemplul vieții sale îmbunătățite dar și prin învățăturile sale care dădeau mărturie despre Dumnezeu. A văzut de departe trecerea la Domnul a Sfântului Simeon Stâlpnicul și a adus slavă lui Dumnezeu, și nu după mult timp a trecut și el la Domnul căci ajunsese la adânci bătrâneți. El a dus viață dreaptă și smerită, a întemeiat mănăstiri și pe mulți a povățuit spre mântuire. 

Troparul Sfântului Cuvios Auxențiu

Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Auxențiu. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Auxențiu

Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii în cântări cinstindu-o să o mărim. 

Îndulcindu-te cu înfrânarea, de Dumnezeu înțelepțite și pofta trupului tău înfrânâdu-ți-o, te-ai arătat sporind în credință. și ca un pom în mijlocul Raiului ai înflorit, Părinte Auxențiu, Preasfințite.

La 14 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Maron;
  • Sfântul Cuvios Avraam;
  • Sfântul Filimon, Episcopul Gazei;
  • Sfântul Mucenic Nicolae din Corint;
  • Sfântul Nou Mucenic Damian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net