Calendar ortodox 2024, 23 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Policarp cel născut în temniță

Sfântul Policarp Episcopul Smirnei este prăznuit la data de 23 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Policarp Episcopul Smirnei este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 23 februarie. 

Sfântul Policarp Episcopul Smirnei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Policarp Episcopul Smirnei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 23 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Policarp cel născut în temniță

Părinții sfântului Policarp, Pangratie și Teodora, erau drept credincioși din Efes și pe când Teodora era însărcinată, Marcion, guvernatorul a aflat că sunt creștini și a început prigoana împotriva lor. I-a torturat, întemnițat și neatenția lui era să le ia pruncul după ce se va naște și să-l crească astfel păgân. 

Dar, în noaptea în care Policarp a venit pe lume Domnul și-a trimis un înger i-a vindecat și le-a dat putere părinților, i-a întărit și le-a vestit martiriul care se apropia, apoi a luat copilul și l-a dus unei văduve bogate, dreptcredincioase pe nume Calista. Când Marcion a aflat s-a mâniat, i-a trorturat pe părinți și mai apoi i-a ucis când a văzut că nu le poate face nimic. Calista a primit pruncul de la înger cu promisiunea de a-l crește ca pe fiul ei. L-a botezat Pangratie, după numele părintelui său și la vârsta potrivită l-a dat la învățătură unde era ascultător și toate cel ce le auzea le învăța. Fără știrea mamei lui care era foarte bogată el a dăruit într-o zi tot ce era prin hambare și cămări și i-a produs Calistei oarece supărare. 

Dar apoi s-a rugat la Dumnezeu și acesta a umplut hambarele și cămările ca și cum nu s-ar fi luat nimic din ele. Văzând minunea Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, care se traduce “cel cu roade multe”. De atunci a tot făcut milostenie sfântul dar cămările nu s-au mai golit niciodată oricât de multă milostenie s-ar fi făcut din ele. Când a făcut 20 de ani a intrat ucenic la sfântul Ioan Teologul și i-a urmat acestuia. Când Sfântul Ioan a primit exilul în insula Patmos acesta a făcut episcop pe Vucol și i l-a dat pe Policarp ajutor. 

Sfântul Vucol l-a făcut pe Policarp preot și i-a dat spre îngrijire săracii, iar când A fost să treacă la Domnul, Vucol l-a desemnat pe el urmașul lui. Multe minuni a făcut și în scaunul episcopal. A stins un incendiu în Smirna care amenința tot orașul și a adus ploaia într-un an în care foametea amenința să facă ravagii. A primit coroana muceniciei după ce a avut un vis în care i se arăta cum îi arde perna și după ce s-a trezit le-a spus celor apropiați că va fi ars pentru Hristos. Când l-au condamnat și l-au legat pe rug văpaia ardea în jurul lui și nu-l atingea deloc. 

Când au văzut una ca aceasta l-au împuns cu o suliță dar din rană a curs atât de multă apă că a învins focul și a stins rugul. La îndemnul iudeilor trupul neînsuflețit a fost pus din nou pe rug, carnea a ars iar oasele au rămas precum aurul, iar creștinii adunându-le din cenușă le-au pus la cinstit.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei

Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Policarp, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Policarp, Episcopul Smirne

Glasul 1

Roade cuvântătoare aducând Domnului, Înțeleptule Ierarh Policarp, prin fapte Dumnezeiești, te-ai arătat după vrednicie Dumnezeiesc ierarh, fericite. Pentru aceasta astăzi, luminându-ne cu cuvintele tale, lăudăm pomenirea ta cea vrednică de laudă preaslăvind pe Domnul. 

La 23 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Cuvioși Ioan, Moise, Antioh și Antonin;
  • Sfânta Cuvioase Gorgonia, sora Sfântului Grigorie Teologul;
  • Sfânta Muceniță Tea;
  • Sfântul Mucenic Clement;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Damian;
  • Sfinții Cuvioși Zevina, Polihroniu, Moise și Damian;
  • Sfântului Cuvios Damian de la Mănăstirea Esfigmen (Muntele Athos).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net