Calendar ortodox 2024, 27 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul

Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul este prăznuit la data de 27 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 27 februarie.

Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 27 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul

În ținuturile de dincolo de marea Galileii, romanii au construit zece orașe legate între ele prin drumuri. Acel ținut a primit numele de Decapole, adică provincia celor 10 cetăți. 

De aici, din Decapole era originar și sfântul Procopie Decapolitul, om pios, curat, care a petrecut mulți ani în pustie, îmbunătățit de viața monahală, care a luat apărarea sfintelor icoane în vremea primei perioade iconoclaste care a zguduit Imperiul Roman de Răsărit. 

Prin cuvântul lui îi făcea pe eretici de rușine, stând ca un stâlp neclintit în fața celor care huleau întruparea Cuvântului lui Dumnezeu și nesocoteau întruparea lui Hristos închipuită de icoană. Prin discursul lui, cuviosul Procopie îi făcea pe iconoclaști de rușine demontându-le fără nici un pic de reținere argumentele mincinoase. 

Din porunca împăratului iconoclast cu nume de fiară, Leon Isaurul, a îndurat chinuri zdravene fiind torturat cu instrumente de fier în temnițele cele mai adânci și mai întunecate. El l-a avut alături pe cuviosul Vasile, prieten și tovarăș, dar și împreună pătimitor iar cei doi au scăpat din temniță, împreună cu alți cuvioși, atunci când împăratul rău-credincios  a murit și cu trupul și cu sufletul. Odată eliberat, sfântul Procopie s-a întors la nevoința lui monahicească, povățuind pe toți cei care veneau să-l asculte, îndrumându-i spre mântuire. 

A plecat la Domnul la adânci bătrâneți. 

Troparul Sfântului Cuvios Mărturisitor Procopie Decapolitul

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Procopie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Mărturisitor Procopie Decapolitul

 Glasul a 4-lea.

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Luceafăr dobândindu-te astăzi Biserica, risipește toată negura relei credințe, învrednicindu-te pe tine de cele Cerești, Învățătorule Procopie, pururea Mărite.

La 27 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Leandru de Sevilla;
  • Sfântul Talaleu;
  • Sfântul mucenic Ghelasie;
  • Preacuviosul Ștefan;
  • Sfântul mucenic Nisiu;
  • Cuvioșilor Asclipiu și Iacob;
  • Cuviosului Timotei cel din Cezareea;
  • Sfântului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn (+ 1915).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net