Calendar ortodox 2024, 16 februarie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Pamfil și Valent și cei împreună cu dânșii

Sfinții Mucenici Pamfil și Valent sunt prăznuiți la data de 15 februarie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Pamfil și Valent sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 15 februarie. 

Sfântul Mucenic Pamfil (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Pamfil (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 16 februarie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Pamfil și Valent și cei împreună cu dânșii

În anul 308 în timpul persecuțiilor ordonate de împăratul Dioclețian în Cezareea Palestinei au pătimit și și-au primit coroana de mucenici 12 sfinți. După ordinea lumească primul a fost Sfântul Pamfil, presbiterul cetății. 

El era de origine din Beirut învățat și plin de înțelepciune duhovnicească ducea o viață îmbunătățită și slăvea pe Hristos. Al doilea a fost Valent, om înțelept cinstit și ascuțit la minte, știa pe de rost Evanghelia lui Hristos. Cu ei mai era Pavel originar din Iamnia și cre mai fusese ars odată pentru Hristos.  Ei sunt cinstiți pentru chinurile pe care le-au îndurat din ordinul guvernatorului Urban alături de ei au fost torturați și uciși cinci frați din Egipt care spuneau că ei sunt cetățeni ai Ierusalimului ceresc. 

Ei renunțaseră la numele păgâne și își luaseră nume creștine: Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil si Daniil. Cei opt au fost executați iar Teodul și Iulian s-au alăturat cetei mucenicilor după ce au sărutat sfintele moaște atunci când le-au îngropat. și sfântul Selevchie s-a învrednicit de mucenicie când s-a apropiat de cei torturați l-a sărutat pe unul dintre ei și l-a rugat să se roage lui Hristos pentru el. Atunci ighemonul l-a prins și l-a răstignit pe cruce. De trupurile lăsate sub paza soldaților s-a apropiat Porfirie și a vrut să le sărute. 

El a fost prins de soldați, a fost bătut bătut de moarte și spânzurat iar mai apoi aruncat în foc. După patru zile în care de trupuri nu s-a atins nici animalele sălbatice din pădure și nici păsările cerului, păgânii au îngropat cele 12 trupuri.

Troparul Sfântului Mucenic Pamfil și al celor împreună cu dânsul

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Pamfil și al celor împreună cu dânsul

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Fiind puși înaintea groaznicelor unelte de chinuri, vitejii luptători ai Domnului, bucurându-se, cu bărbăție plină de curaj au răbdat chinurile, neținând seama de trup. Pentru aceasta au și moștenit Veșnica Slavă și acum se roagă pentru noi, cei care lăudăm chinurile lor.

La 16 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfinții mucenici cei din Martiropole și a preacuviosului Maruta;
  • Cuviosul Flavian;
  • Sfântul Flavian, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul cuvios Romano cel din Carpenisia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net