Calendar ortodox 2024, 5 februarie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Agata

Sfânta Muceniță Agata este prăznuită la data de 5 februarie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Agata este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 5 februarie.

Sfânta Muceniță Agata. Icoană de Sorin Vintzeanu
Sfânta Muceniță Agata. Icoană de Sorin Vintzeanu

Calendar ortodox 2024, 5 februarie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Agata 

Sfânta Muceniță Agata a fost o fecioară tare frumoasă care s-a născut din părinți de neam bun, în cetatea Panormului. Când tânăra Agata a auzit de prigoana stârnită de împăratul Deciu împotriva creștinilor a fost cuprinsă de râvnă după Hristos căruia i s-a făcut mireasă prin curată feciorie. Guvernatorul Chintian aflând despre frumusețea și bunătatea ei a poftit la dânsa cuprins fiind de duh necurat și cu patimă a poftit la ea. 

Când a aflat că e creștină a trimis armata să o ia să o aducă la el iar Sfânta Agata i-a însoțit cu vitejie în suflet pentru că nădejdea în Hristos îi făcea credința un zid care nu poate fi străpuns. 

Când a ajuns în cetatea Catana ea a fost încredințată unei femei păgâne pe nume Afrodisia pentru a o înșela cu vorbe mieroase și a o atrage la credința păgână dar după după ce a cercetat-o cu podoabe, daruri, mâncăruri deosebite dansuri și jocuri la care tânjește orice tânără acesta și-a dat seama că inima sfintei este nemișcată și neînvinsă. 

Afrodisia a mers la guvernatorul Chintian și i-a spus că mai degrabă topește plumbul și sfărâmă piatra decât să o îndoaie pe fecioară să renunțe la Hristosul ei. Guvernatorul s-a înfuriat și a adus-o să stea de vorbă pentru a o îndupleca cu vorba bună sau cu amenințări. Dacă a văzut că nici așa nu o convinge a aruncat-o în temniță și a supus-o la chinuri, numai că fecioara Agata primea tortura cu bucurie ca pe darul cel mai de preț. Odată chinuitorii au rănit-o la piept rău de tot iar peste noapte a venit la ea sfântul Petru și a tămăduit-o. Pentru aceasta este considerată ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân.

Când sfânta nu mai a mai răbdat chinurile a venit un cutremur mare de s-a despicat pământul și i-a înghițit pe Vultia, iubitul guvernatorului și pe Teofil prietenul aceluia. Oamenii s-au speriat și au venit la guvernator să-i spună că pentru sfânta a fost cutremurul și să înceteze a o chinui. 

Guvernatorul a trimis-o atunci în temniță dar ea și-a pus sufletul în mâinile lui Hristos, iar îngerii au venit la înmormântarea ei. 

Chintian a plecat atunci să confiște averea Agatei și să o facă a lui dar când trecea un râu cu luntrea, caii s-au speriat și s-au agitat. Unul din cai l-a mușcat pe Chintian de față altul la călcat în copite și apoi tot caii i-au făcut vânt în apa care l-a înghițit pe netrebnic.

După un an muntele Etna a erupt iar biserica Sfintei era în apropiere. Lava și piatra topită amenința pe toți iar cei ce s-au refugiat în biserică, creștini și păgâni au scăpat nevătămați. 

Troparul Sfintei Mucenițe Agata

Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Agata, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Agata

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Să se împodobească astăzi Biserica cu porfiră slăvită înmuiată în curatul sânge al Muceniței Agata, strigând: bucură-te, lauda Cataniei.

La 5 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Teodula;
  • Sfântul Cuvios Polieuct, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Cuvios Teodosie din Scopelon;
  • Sfântul Mucenic Antonie Atenianul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net