Calendar ortodox 2024, 28 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Efrem Sirul

Sfântul Efrem Sirul este prăznuit la data de 28 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Efrem Sirul este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 28 ianuarie.

Sfântul Efrem Sirul. Icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Efrem Sirul. Icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2024, 28 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Efrem Sirul

Sfântul Efrem Sirul s-a născut în Siria în vremuri tulburi pentru biserica ortodoxă. El nu s-a amestecat cu copiii de vârsta lui ci a ales să cugete mai degrabă la cele ale lui Dumnezeu. 

Avea mereu lacrimi în ochi gândind la judecata Și a doua venire a lui Hristos. Mereu cânta psalmi, fugea de gâlceavă Și căuta singurătatea. Când împăratul Iulian Apostatul a pierdut Siria în favoarea perȘilor, Sfântul Efrem s-a refugiat la Edessa. Acolo niȘte desfrânate au încercat să-l ispitească dar el de la una a tras învățătură iar de la cealaltă a primit folos duhovnicesc. În Cezarea Capadociei l-a întâlnit pe sfântul Vasile cel Mare Și s-au împărtăȘit unul pe celălat cu vorbe minunate Și înțelepte.

Sfântul Efrem noaptea priveghea ca nu cumva să cadă pradă forțelor întunericului Și ziua se ruga Și făcea fapte bune. A făcut minuni, a dojenit Și a sfătuit în dreapta credință pe toți cei care i-au cerut ajutorul. Înainte să moară a refuzat haina scumpă ce i se pregătea pentru înmormântare fără Știrea lui.

A fost unul din cei mai mari poeți trăitori ai ortodoxiei, compus peste 400 de imnuri creștine, predici și câteva scrieri teologice, dar cea mai cunoscută rugăciune este cea care-i poartă numele

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. 

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin 

Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului.  

Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul.  

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă.  

Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă.  

Troparul Sfântului Cuvios Efrem Sirul

Glasul al 8-lea

Harul ce izvorăște din gura ta cuvioase, a umplut de apele vieții Biserica și lumii a izbucnit râuri de cucernicie, revărsând asupra noastră apa pocăinței; ci, învățându-ne cu cuvintele tale, Sfinte Părinte Efrem, roagă-te lui Hristos, Dumnezeul nostru să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Efrem Sirul

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Ceasul judecății pururea mai dinainte văzându-l, ai plâns cu amar, Sfinte Părinte Efrem, ca un iubitor de liniște; și îndemânatic învățător ai fost cu faptele, cuvioase. Pentru aceasta, părinte preafericite, pe cei leneși îi ridici spre pocăință.

La 28 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Paladie;
  • Sfântul Cuvios Iacov Sihastrul;
  • Sfântul Haris.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net