Calendar ortodox 2024, 19 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Macarie Egipteanul

Sfântul Macarie Egipteanul este prăznuit la data de 19 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Macarie Egipteanul este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 19 ianuarie.

Sfântul Macarie Egipteanul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Macarie Egipteanul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 19 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Macarie Egipteanul

Cuviosul Macarie Egipteanul era din Ptinapar, o localitate în Egipt, iar pe părinții lui îi chema la fel ca pe părinții neamului lui Israel, Avraam și Sara. și la fel și patronii lor spirituali au zămislit la bătrânețe și au dat pruncului numele fericirii, adică Macarie atunci când l-au luminat cu Sfântul Botez. La vârsta majoratului, împotriva dorinței lui, l-au obligat să se însoare așa că în noaptea nunții, s-a prefăcut bolnav și a fugit de acasă dorind să se facă monah. Apoi a mers în muntele Nitriei și a avut o viziune cum că acolo pe muntele Nitriei ar trebui să locuiască. 

Pe atunci nu se stabilise o viață monahală în pustiu, vrednici de aceasta fiind doar sfântul Antonie și sfântul Pavel Tedeul. Dar s-a întors acasă și și-a aflat soția cuprinsă de friguri și curată fecioară s-a stins în fața ochilor lui. La puțin timp părinții săi s-au prăpădit fără să-i mai propună vreodată să se însoare, ba chiar bucurându-se de curățenia lui. Macarie lăsând cele lumești lumii a pornit să-și caute un învățător în cele duhovnicești. A găsit un bătrân și l-a rugat să-l învețe cum să procedeze  în viața asta și așa început sfântul Macarie lungul drum spre desăvârșire. 

Dumnezeu l-a dus într-o zi la locul unde se nevoia sfântul Antonie și acesta văzând în el curățenia l-a primit ucenic și a început să-l învețe. Pe la 40 de ani a primit de la Dumnezeu darurile profeției și al tămăduirii dar și al stăpânirii duhurilor diavolești și mulți îi călcau pragul cerând ajutor. Pe unii îi ajuta cu rugăciuni, pe alții cu sfaturi și învățătură pe cei care aveau nevoie cu tămăduiri. A avut atâta har de la Dumnezeu că a înviat și morți și nu unul ci mai mulți după cum se povestește. 

Odată a întrebat un mort aflat în mormânt dacă cel pe care-l credeau vinovat de moartea lui este cel care l-a ucis. S-a auzit glas limpede de mormânt că nu acela îi este ucigaș. Apoi judecători i-au cerut să întrebe pe mort cine la ucis iar Cuviosul Macarie a răspuns că treaba lui e să-l izbăvească pe nevinovat, nu să-l pedepsească pe vinovat. 

Multe minuni a făcut Cuviosul și mulți martori a avut la diversele lui faceri de bine, dar când îl lăudau iar când se înălța la ceruri dracii plângeau și strigau că a scăpat de ei. 

Troparul Sfântului Cuvios Macarie Egipteanul

Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Macarie. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Macarie Egipteanul

Glasul 1 

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Viață fericită ducând în lume, te-ai învrednicit a te sălășlui în pământul celor blânzi, împreună cu cetele fericiților, Sfinte Macarie, purtătorule de Dumnezeu; și locuind în pustiu, ca într-o cetate, ai primit de la Dumnezeu harul minunilor. Pentru aceasta te cinstim.

La 19 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Macarie Alexandrinul;
  • Sfânta Muceniță Eufrasia;
  • Sfântul Marcu Eugenicul din Efes;
  • Sfântul Cuvios Meletie Valisiotul Mărturisitorul;
  • Sfântul Cuvios Arsenie, arhiepiscopul Cherchirei.

La 19 ianuarie în calendarul ortodox 2024 se mai pomenește

  • Aducerea moaștelor Sfântului Grigorie Teologul în Biserica “Sfinții Apostoli“;
  • Minunea din Niceea, când Sfântul Vasile cel Mare a deschis prin rugăciune ușile bisericii și a dat-o ortodocșilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net