Calendar ortodox 2024, 7 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului

Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului este prăznuit la data de 7 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 7 februarie. 

Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 7 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului

Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului a fost fiul diaconului Cristofor din cetatea Melitopole. Nu a mers la școală pentru a învăța carte dar ascultând sfânta scriptură vorbea despre cele sfinte ca un cărturar ales. 

La 18 ani a primit har de la Dumnezeu și a început a scoate duhuri rele din oameni prin chemarea numelui sfântului Iisus Hristos. S-a dus vorba despre el și a aflat chiar episcopul Melitopolisului și l-a chemat la el, iar mai apoi, după ce l-a cercetat cu atenție și s-a minunat de faptele lui bune și de viața lui dreaptă dar și de darul lui Dumnezeu care se sălășuia în el l-a pus să învețe carte și m-ai apoi l-a sfințit preot. Sfântul Partenie, care nu se considera demn de o asemenea cinste și mai rău se nevoia și cu cât se nevoia mai tare cu atât mai multe minuni făcea, vindecând pe toți bolnavii și multe alte semne minunate, toate în numele Domnului nostru Iisus Hristos. 

Oamenii îl urmau și la păgânismul idolesc renunțau primindu-l pe Hristos în inima lor așa încât templele rămâneau pustii. Așa că Partenie a mers la împăratul Constantin pentru a lua o scrisoare care să-i permită să dărâme templele și să ridice biserici în locul lor. 

La trecerea lui la Domnul s-au adunat episcopi de pretutindeni  și i-au făcut îngropare slăvită, cu psalmi, cu laude și cu cântări duhovnicești și multe tămăduiri minunate s-au întâmplat la mormântul lui iar acum tămăduiește și vindecă sufletele și trupurile noastre cu rugăciunile sale prin darul Domnului nostru Iisus Hristos.

Troparul Sfântului Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului

Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Partenie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Dumnezeiesc har de minuni ai primit de Dumnezeu înțelepțite, Sfințite Părinte Partenie, făcătorule de minuni și purtătorule de Dumnezeu, toate patimile credincioșilor curățind, părinte și duhurile celui viclean alungându-le. Pentru aceasta pe tine te lăudăm, ca pe un mare slujitor al harului lui Dumnezeu.

La 7 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Luca din Elada;
  • Sfinții 1.003 slujitori mucenici și patru demnitari din Nicomidia;
  • Sfântului Cuvios Aprion, episcopul Ciprului;
  • Sfinții șase mucenici din Frigia;
  • Sfântul Cuvios Petru, care s-a nevoit în Monovata;
  • Sfântul Teopempt.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net