Calendar ortodox 2024, 29 ianuarie. Sărbătoarea zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul

Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul este prăznuită la data de 30 ianuarie în Calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul este între sărbătoare cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 29 ianuarie.

Sfântul Ignatie Teoforul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ignatie Teoforul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 29 ianuarie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul

Nu se știe când s-a născut Sfântul Ignatie Teoforul, care mai înseamnă și purtătorul de Dumnezeu” dar se știe cu siguranță când a murit: 20 decembrie 107. 

Se spune despre el că ar fi copilul pe care Mântuitorul l-a luat în brațe atunci când l-a dat pildă de smerenie ucenicilor săi (Matei 18: 2-4) Sfântul Ignatie a fost prins în timpul unei prigoane ordonate de împăratul Traian (98-117), cel care a dat cea mai mare întindere imperiului roman și cel care a purtat și supranumele de “cuceritorul Daciei”. 

A fost dat hrană fiarelor înfometate, la circul din Roma, în vremea când chinuirea creștinilor era considerată o distracție. Sfântul Ignatie a refuzat ajutorul ucenicilor și al enoriașilor zicând că burta fiarelor vrea să-i fie mormânt pentru că se considera “grâu al Lui Hristos și voiesc să mă macin prin dinții fiarelor, ca să mă fac Lui pâine curată". 

Se spune că fiarele i-au lăsat neatinsă inima și când un păgân i-a despicat-o cu sabia să vadă dacă Dumnezeu se sălășuiește înăuntru a găsit scris cu litere de aur numele Iisus Hristos. Împăratul Traian a primit cu întristare vestea morții lui și curajul cu care și-a înfruntat moartea și a renunțat la prigoana împotriva creștinilor. 

După martiriu credincioșii au strâns rămășițele și le-au pus la loc de cinste la Roma, și mai apoi, la 29 ianuarie l-au dus în Antiohia, spre apărarea cetății, tămăduirea bolnavilor și spre slava lui Dumnezeu, și această zi comemorăm noi, astăzi.

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul

Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge, Sfințite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

De la Răsărit astăzi te-ai înălțat și toată făptura ai luminat-o cu învățăturile Mirelui, Celui Împodobit de Dumnezeu, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Sfințite Mucenice Ignatie.

La 29 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfinții șapte Mucenici care s-au săvârșit în Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob și Parigorie;
  • Sfinții Mucenici Silvan, episcopul, Luca, diaconul, și Mochie, citețul;
  • Sfinții Mucenici Sarvil și Vevea, sora lui;
  • Sfântul Mucenic Varsemeu;
  • Sfântul Cuvios Afraat;
  • Sfântul Cuvios Achepsima;
  • Sfântul Mucenic Dimitrie Hiotul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net